Un milion de lei bani publici pentru consilierii personali ai şefilor CJ Iaşi

Data:

Cei patru consilieri ai preşedintelui şi cei cinci ai vicepreşedinţilor costă anual bugetul administraţiei judeţene aproximativ 950 de mii de lei. În cabinetul lui Costel Alexe sunt două posturi vacante. Configuraţia celor trei cabinete este dată de Codul administrativ, iar lefurile sunt stabilite de Legea salarizării. O structură similară se regăseşte la Primăria Municipiului.

Codul administrativ, adoptat în ultima vară a Guvernului Dăncilă, a dat mână liberă demnitarilor şi aleşilor în funcţii de conducere să numească şi să înroleze în structurile instituţiilor pe care le conduc ajutoare pe care codul menţionat le numeşte „consilieri”.

Cea mai mare armată de acest fel o are, bineînţeles, generalul care ocupă în acest moment funcţia de premier: 18 consilieri plătiţi la rang de ministru sau secretar de stat şi 10 consilieri onorifici. Printre ei se numără doi ieşeni, dar şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii – evident, de la PNL.

Citește și: Acuzație: din asfaltul turnat pe drumul european Iași-Bălțați lipsesc 1,5 cm. „S-au furat 630.000 de euro”

Prin Codul administrativ, orice preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean şi orice primar şi viceprimar, fie de oraş sau comună, pot să aibă consilieri în cabinetul propriu. Înainte de impunerea codului, vremurile erau chiar grele.

De exemplu, fostul prefect de la Iaşi din vara lui 2017 a condus de unul singur instituţia câteva luni până când guvernul de atunci s-a hotărât în cele din urmă să-i „dea” şi un subprefect. Azi, sunt doi subprefecţi plus un secretar general.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Sursă foto: ziaruldeiasi.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Echipă românească de fotbal, prinsă în nebunia generată de cutremurul din Turcia

Un cutremur puternic a lovit sudul Turciei. Fotbaliștii de...

Polițist acuzat de viol, la un pas de eliberare

Judecătoria Cluj-Napoca a respins propunerea parchetului de prelungire a...

Comisar european: Bulgaria şi România nu mai trebuie să facă nimic pentru Schengen

Oficiali europeni recunosc că România şi Bulgaria sunt ţinute...

Șeful CJ Iași s-a îmbogățit pe seama unei femei care trăiește într-o garsonieră

Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă...