Un mister: cum îi va primi Sfânta doar pe cei vaccinați între orele 8 seara și 5 dimineața?

Data:

Prima zi a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi a fost o zi în care s-au testat toate mecanismele puse la punct de Jandarmerie şi Mitropolie, fiind senzaţia unei repetiţii generale. Doar circa 6.000 de persoane s-au închinat vineri la racla cu moaştele sfintei, care a fost scoasă dimineaţă, la ora 06.00, din catedrală, în urma unei slujbe speciale oficiată de un sobor de preoţi ai catedralei (VEZI AICI). Aceştia au intrat pe culoarul care şerpuieşte în parcarea adiacentă Ansamblului Mitropolitan din Iaşi şi au mers aproape un kilometru prin rândul ce străbate, ca la aeroport, în toate direcţiile spaţiul din apropierea Catedralei Mitropolitane.

 Cel mai mult s-a stat la rând circa 40-45 de minute, însă şi pentru că, spre deosebire de perioadele aglomerate, oamenii au fost lăsaţi să înainteze în ritmul lor odată ajunşi la raclă şi unii au petrecut câteva zeci de secunde înainte să elibereze locul. Regulile au fost menţionate în mai multe locuri: mască obligatorie, păstrarea distanţei şi dezinfectarea mâinilor în punctele special amenajate de Mitropolie. Realitatea de pe teren a fost un pic diferită: deşi la racla cu moaştele Sfintei Parascheva ajungeau toţi pelerinii cu mască, pe drum marea majoritatea o ţineau în barbă sau aveau nasul pe afară, iar jandarmii au încercat să le atragă atenţia să o poarte corespunzător. În baldachinul împodobit în noaptea de joi spre vineri, doi voluntari stăteau în permanenţă cu o sticlă cu dezinfectant de suprafeţe şi două cârpe şi după fiecare 5-6 persoane care treceau pe la Sfântă curăţau sticla şi zonele cele mai atinse. Ajunşi în faţa Sfintei, unii oameni plecau capul, atingeau ramuri de busuioc sau se rugau cu fruntea lipită de raclă. Majoritatea însă au dat masca jos şi au sărutat racla, lipindu-se cu faţa de aceasta.

„M-am vaccinat şi am venit la Iaşi cu speranţă şi credinţă”

În alţi ani în care nu trăiam sub ameninţarea pandemiei, până la ora aceasta, cele 150 de autocare din Voluntari erau venite şi plecate cu cei circa 6.000 de pelerini plimbaţi de primar până în capitala Moldovei. Oamenii pe care i-am întâlnit la rând au venit din mai multe locuri din ţară, dar mai mulţi dintre ei au spus că erau pe punctul să nu se pornească anul acesta spre Iaşi. Maria, o femeie de 52 de ani din Hunedoara, a venit la Iaşi împreună cu doi copii, de 5 şi 8 ani. Aceasta spune că nu a mai fost de patru ani la pelerinaj la Iaşi şi că a decis să vină tocmai pentru că s-a vaccinat. „E decizia fiecăruia să facă ce vrea, eu m-am vaccinat, lucrez la şcoala din sat şi am văzut că toţi profesorii s-au vaccinat aşa că m-am dus şi eu. De asta am şi venit acum la Iaşi, cu încredere, speranţă şi credinţă”, spune femeia, aşezându-şi masca corect pe faţă.

Continuarea, pe ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia, din Autostrada Transilvania, vor începe abia anul viitor | Bihoreanul

Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia, de 28,55 kilometri,...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...