Un oficial rus și-a cerut scuze pentru războiul din Ucraina, la ONU

Data:

Șeful delegației ruse la o conferință importantă a ONU privind schimbările climatice și-a cerut scuze, duminică, pentru invazia Ucrainei de către țara sa, despre care a spus că nu are justificare, potrivit mai multor surse care l-au auzit vorbind la întâlnirea virtuală, citate de France24.

Intervenția surpriză a rusului Oleg Anisimov la întâlnirea cu ușile închise a urmat unei declarații electrizante în direct a omologului său ucrainean, Svitlana Krakovska, care a vorbit cu pasiune despre situația dificilă a țării sale, scriu jurnaliștii francezi.

„Permiteți-mi să prezint scuze în numele tuturor rușilor care nu au putut preveni acest conflict”, ar fi declarat Anisimov, în plenul de închidere a forumului virtual, format din 195 de națiuni, potrivit a trei surse care l-au auzit vorbind.

Citește și: E posibil ca cei 13 soldați din Insula Șerpilor să fie totuși în viață

Delegații și observatorii la întâlniri au fost uimiți de declarațiile de duminică, potrivit unor participanți care au vorbit cu France24.

Cei care văd ce se întâmplă, a adăugat reprezentantul Moscovei, vorbind în rusă, „nu reușesc să găsească nicio justificare pentru atacul asupra Ucrainei”.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a oferit traducerea simultană a comentariilor sale în engleză. AFP nu a avut acces la declarația originală în limba rusă.

Pe de altă parte, Svitlana Krakovska, din Ucraina, care a încercat să continue să lucreze în ciuda atacului asupra țării sale, a vorbit la conferință duminică dimineață.

„Nu ne vom preda în Ucraina și sperăm că lumea nu se va preda în construirea unui viitor rezistent la climă”, a declarat ea în engleză, potrivit mai multor surse.

Declarația lui Anisimov – care și-a exprimat „uriașa admirație” pentru delegația ucraineană – a fost o surpriză deosebită.

Citește și: ALERTĂ Putin amenință NATO cu armele nucleare. Ordin dat duminică ministrului Apărării

„Știe că există un risc pentru el, a fost un mesaj foarte sincer”, a menționat un alt participant.

Când a fost rugat de AFP să comenteze, Anisimov a spus că în declarațiile sale „mi-am exprimat opinia și atitudinea personală” și nu ar trebui luate drept „o declarație oficială a delegației ruse”.

Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2022. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum și cât puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care...

Jurnalista Emilia Șercan: Demisia lui Sorin Cîmpeanu ar trebui urmată de retragerea prevederilor controversate din Legile Educației

Jurnalista Emilia Șercan afirmă în interviul pentru Europa Liberă că acest moment al demisiei lui Sorin Cîmpeanu ar trebui folosit de clasa politică și de președintele Klaus Iohannis, creatorul proiectului „România Educată”, drept unul de reașezare a criteriilor de integritate și competență într-o funcție publică.

CLASIC_#LaServaPadronaRocks

Nu știu dacă e prima operă pusă în scenă...