Un primar din Vâlcea, ucis de COVID. Edilul nu era vaccinat

Data:

Primarul comunei vâlceane Stănești, Ionel Michiu, a murit vineri, după s-a îmbolnăvit de COVID-19. Edilul era internat la Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu”, după ce, anterior, trecuse și prin Spitalul Județean de Urgență Vâlcea.

Ionel Michiu nu era vaccinat și suferea și de alte afecțiuni. A fost confirmat cu SARS – CoV-2 în urmă cu mai bine de o săptămână. A avut, inițial, simptome ușoare și a început să se trateze acasă. Starea lui s-a deteriorat însă, așa că a ajuns la UPU – Spitalul Județean. Medicii de aici și-au dat, ulterior, seama că starea primarului e mult prea gravă. A urmat transferul la spitalul de specialitate, dar pentru pacient nu s-a mai putut face nimic.

„Nimic nu este mai dureros decât atunci când cade victimă acestui virus nemilos, cu care ne luptăm de atâtea luni, un pieten bun și un camarad de nădejde.
Primarul comunei Stănești, domnul Ionel Michiu, a trecut în neființă, răpus de infecția cu COVID-19, deși cadrele medicale de la Spitalul Județean și apoi de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” au făcut tot ce a fost în puterea lor să-l salveze” , a scris, pe pagina de Facebook, Instituția Prefectului -Județul Vâlcea.

Județul Vâlcea are 10 localități cu incidență peste 7,5 cazuri la mia de locuitori

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea au aprobat, astăzi, 15 octombrie 2021, prin Hotărârea nr. 69, aplicarea măsurilor pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 prevăzute în H.G. nr. 1090/06.10.2021, în localitățile din județ în care rata de incidență cumulată este peste pragurile de 2, 3, 4, 6 și 7,5 cazuri noi de îmbolnăvire la mia de locuitori.

La momentul actual, în județul Vâlcea sunt:

– 23 de localități cu incidență mai mare de 2 și mai mică de 3/1.000 de locuitori (Glăvile, Laloșu, Zătreni, Malaia, Crețeni, Livezi, Voicești, Brezoi, Bărbătești, Lungești, Popești, Gușoieni, Ștefănești, Mateești, Fârtățești, Nicolae Bălcescu, Roșiile, Scundu, Dănicei, Berbești, Voineasa, Lăpușata și Sutești),

– 8 localități cu incidență între 3 și 4/1.000 de locuitori (Ionești, Bunești, Boișoara, Frâncești, Vlădești, Prundeni, Băbeni și Roești),

– 14 localități cu incidențe între 4 și 6 cazuri noi la 1.000 de locuitori (Făurești, Mihăești, Golești, Ocnele Mari, Stănești, Tomșani, Galicea, Pietrari, Băile Olănești, Drăgășani, Drăgoești, Diculești, Costești și Milcoiu),

– 6 localități cu incidență între 6 și 7,5/1.000 de locuitori (Bujoreni, Sălătrucel, Slătioara, Stroești, Păușești-Măglași și Bălcești),

– 10 localități cu incidență de peste 7,5/1.000 de locuitori (Măldărești, Horezu, Budești, Râmnicu Vâlcea, Băile Govora, Călimănești, Dăești, Stoenești, Șirineasa și Vaideeni).

Precizăm că în localitățile din județ în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise.

De asemenea, în localitățile care au rata de incidență mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori se vor aplica măsurile referitoare la interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00. Excepție de la această măsură fac persoanele cu schemă de vaccinare completă, cele care au trecut prin boală și cele care se deplasează în interes profesional, pentru urgențe medicale, se află în tranzit sau efectuează călătorii care pot fi dovedite prin bilet sau alte modalități de achitare a călătoriei sau se deplasează pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. Aceste situații trebuie însă justificate fie prin prezentarea certificatului verde (persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală), fie printr-o declarație pe propria răspundere/adeverinţă de la angajator.

În localitățile cu incidență mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, această măsură se aplică pe tot parcursul săptămânii.

Programul de funcționare al magazinelor pentru localitățile cu incidență mai mare 6/1.000 este între orele 05.00-22.00, iar activitatea cu publicul în restaurante, baruri, cafenele, la interior și la terase este permisă între orele 05.00-24.00.

În situația creșterii incidenței în unele localități, peste pragurile de 2, 3, 4, 6 și 7,5 cazuri noi de îmbolnăvire, autoritățile locale, agenții economici și persoanele juridice și fizice vor pune în aplicare măsurile stabilite prin H.G. nr. 1090/06.10.2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate în parte, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică si pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, prin Hotărârea nr. 70, au aprobat și reluarea cursurilor cu prezență fizică (revenirea la scenariul 1 de funcționare) începând de luni, 18 octombrie, pentru cele trei unități de învățământ din Făurești trecute în sistem online la începutul acestei luni, respectiv Școala Gimnazială din satul Bungețani și grădinițele cu program normal Făurești și Milești.

De asemenea, prin Hotărârea nr. 71, a fost aprobată începerea în regim de maximă urgență a lucrărilor de refacere a DJ 656, în localitatea Olănești, pe porțiunea afectată de o alunecare de teren produsă în vara acestui an. Fondurile necesare realizării acestor lucrări au fost alocate de către Guvern.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...