Un procuror îl acuză pe șeful IPJ Vâlcea de obstrucționare după ce a stopat o percheziție

Data:

Publicația „Captura.ro” dezvăluie o rețea de interese formată din oameni de afaceri și polițiști din Vâlcea care acționează pentru protejarea unor firme de procesare a lemnului.

Comisarul-șef Dumitru Daraban este acuzat că a oprit o percheziție la sediul unei societăți. Un camion care aparține finului de cununie al lui Daraban transporta 220 de arbori fără acte.

„Câteva grupări influente în zonă, protejate de șefii poliției județene și implicate în tăieri ilegale de arbori, au fost luate la rând săptămâna trecută cu percheziții matinale, controale mixte și acțiuni nocturne de flagrant.

Ancheta vizează companii forestiere importante într-un județ afectat cronic de fenomenul tăierilor ilegale, iar descinderile de amploare se deruleaƶă în cadrul a două dosare penale (736/P/2022 și 777/P/2022). Ambele sunt instrumentate de Ionel Bușe, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi.

Operațiunea a fost pregătită minuțios și conspirată atent pentru că investigatorii s-au temut de complicități locale și scurgeri de informații. Echipele de intervenție au fost completate cu 10 inspectori de la Garda Forestieră și cu 12 ofițeri de poliție, aduși special din alte județe ca să nu fie expuși „cumetriilor” vâlcene”, arată Captura.ro

Telefoane de la Centru

Jurnaliștii mai arată că zona investigată cuprinde nord-estul județului Vâlcea și o parte din Sibiu, unde funcționează câteva obști mari. Parte din descinderi trebuie făcute simultan în perimetrul respectiv, cu eforturi complexe de logistică și personal în faza asta judiciară. Orice deficit ar paraliza ancheta într-o direcție și ar compromite dovezile din teren.

„Lucrurile au mers conform planului în primele două zile, dar s-au gripat din senin în a treia (miercuri), când procurorul Bușe s-a trezit aproape singur la poarta unei firme suspecte pe care trebuia s-o percheziționeze (Bax Trans SRL).

„Chiar înainte de intervenție”, avea să reclame Bușe într-o plângere rapidă către DNA, polițiștii de la IPJ Vâlcea prezenți la misiune (doi de la Criminalitate Economică și doi de la Serviciul Criminalistic), au fost contactați telefonic prin intermediul șefilor de servicii, de către împuternicitul la comanda IPJ Vâlcea, Dumitru Daraban, și li s-a solicitat în mod imperativ să părăsească sediul societății percheziționate”.

Pretextul era că s-ar fi aflat ilegal pe teritoriul județului Sibiu, în lipsa unei delegații speciale, ceea ce s-a dovedit fals în mai puțin de o oră”, mai arată publicația citată.

Numai că în cele aproximativ 40 de minute, cât au durat verificările telefonice la Tribunalul Vâlcea, procurorul Bușe a realizat că a pierdut elementul surpriză. Odată întors la birou, a primit confirmarea că polițiștii acționau sub mandat legal. Percheziția însă a fost compromisă.

Rolul comisarului Daraban

Comisarul-șef Dumitru Daraban, cel pe care procurorul îl acuză de obstrucționare, conduce de facto IPJ Vâlcea, fiind împuternicit oficial din poziția de adjunct al inspectoratului. El coordonează direct și Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ.

Frustrat de situație, Bușe a informat imediat conducerea Parchetului General și a cerut suplimentarea numărului de oameni sau transferul dosarului său la altă unitate de parchet, unde n-ar putea fi sabotat de șefii IPJ Vâlcea. Apoi, a făcut plângere la DNA. Și, mai cu seamă, a continuat tenace acțiunile din teren cu oamenii de încredere aduși din afara județului.

Cununat de șeful IPJ Vâlcea

„Iar azi-noapte a făcut o captură nouă. Un camion cu semiremorcă, operat de altă societate suspectată, a fost tras pe dreapta în jurul orei 22:00 pm. Anchetatorii au descoperit astfel 220 de arbori în plus numai la acest transport. Firma se numește Balindru SRL și este una dintre cele mai prolifice din zonă.

Aparține lui Alexandru Ioniță, finul de cununie al comisarului-șef Dumitru Daraban de la IPJ Vâlcea”, se mai arată în materialul citat.

Procurorul Bușe are o acțiune disciplinară în CSM, fiind cercetat pentru „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții”. Din informațiile Presshub, Bușe a fost reclamat la Inspecția Judiciară pentru că ar fi avut o atitudine nedemnă față de un suspect percheziționat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției.Mai colaborează cu Europa Liberă România.

1 COMENTARIU

  1. […] Ancheta vizează companii forestiere importante într-un județ afectat cronic de fenomenul tăierilor ilegale, iar descinderile de amploare se deruleaƶă în cadrul a două dosare penale (736/P/2022 și 777/P/2022). Ambele sunt instrumentate de Ionel Bușe, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un grup de studenți români a solicitat ajutor consular în Turcia, după cutremurul devastator

Un grup de studenți români Erasmus a solicitat ajutor...

Regizorul Stere Gulea: Teambuilding nu este un film

Regizorul și scenaristul Stere Gulea a dezvăluit detalii despre...

Echipă românească de fotbal, prinsă în nebunia generată de cutremurul din Turcia

Un cutremur puternic a lovit sudul Turciei. Fotbaliștii de...

Polițist acuzat de viol, la un pas de eliberare

Judecătoria Cluj-Napoca a respins propunerea parchetului de prelungire a...