Lipsite de infrastructură și locuri de muncă, satele se depopulează dramatic, iar singurele remedii sunt investițiile, dar de unde bani? Cum comunele nu îi au, cer alocări „de sus”.
În Bihor, acestea s-au făcut decenii întregi după legea celui puternic. Când județul a fost condus de UDMR și PD, edilii PNL și PSD au primit resturi, când la butoane s-au aflat PNL și UDMR au suferit primarii pesediști, iar când au cârmuit UDMR și PSD a fost rândul liberalilor să trăiască din firimituri.
Actualul șef al administrației județene, Ilie Bolojan, a promis la instalare alocări după criterii obiective, iar din 2021 bugetele s-au votat în unanimitate, fără scandaluri. Inclusiv săptămâna trecută, când CJ a „feliat” peste 38 de milioane lei. Cea mai mare parte, însă, tot politic…
Legea finanțelor publice locale e clară: cotele din TVA și din impozitul pe venitul global pentru echilibrarea bugetelor comunelor și orașelor se repartizează ținând cont de gradul de colectare a taxelor și impozitelor de către primării. Logica e corectă: dacă o unitate administrativ-teritorială nu se îngrijește să-și încaseze veniturile, nu merită bani de la altele.
Continuarea în Ebihoreanul.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)