VIDEO Joe Biden, discurs în Polonia: Vom sta alături de Ucraina astăzi, mâine și pentru totdeauna

Data:

Președintele Joe Biden a reafirmat marți, într-un discurs susținut la Varșovia, cu câteva zile înainte de marcarea unui an de la invazia rusă, că aliații occidentali vor continua să sprijine Ucraina și se vor asigura că se poate „apăra singură”.

Liderul american a subliniat că angajamentul SUA față de articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice este „solid ca stânca” și a avertizat că un atac împotriva unui stat membru al NATO este un atac împotriva tuturor. „Este un jurământ sacru”.

Discursul lui Biden vine la câteva ore după ce Vladimir Putin, într-o declarație de două ore, a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia.

Citește și: Putin anunță că nu se va opri, în discursul susținut la un an de când a atacat Ucraina

YouTube video

Președintele Joe Biden și-a început discursul, salutând Polonia, un aliat „extraordinar” al SUA.

În discursul său, președintele Biden a vorbit despre libertate și importanța acesteia în societate, a vorbit despre momentul în care Rusia a invadat Ucraina și cum toate democrațiile au fost testate în acel moment. Biden a subliniat că democrațiile au ieșit mai puternice, în timp ce autocrațiile au ieșit mai slabe.

„Kievul rămâne puternic, mândru, puternic, și, cel mai important, este liber. Când Rusia a invadat Ucraina, întreaga lume a fost testată, America, Polonia au fost testate, toate democrațiile au fost testate. Suntem uniți și rămânem uniți. Ieri, am avut onoarea de a fi alături de președintele Zelenski la Kiev.

Când președintele Putin a ordonat tancurilor să intre în Ucraina, a crezut că vom da înapoi. S-a înșelat. În loc de o victorie ușoară pe care a perceput-o și a prezis-o, Putin a plecat cu tancurile arse și cu forțele Rusiei în dezordine.

Democrația a fost prea puternică”, a declarat Joe Biden.

Citește și: Mesajele lui Biden de la Kiev – până unde va merge SUA pentru aliații săi

Democrațiile sunt mai puternice, autocrațiile sunt mai slabe

Joe Biden a subliniat că SUA va continua să susțină Ucraina, iar Rusia nu va reuși să divizeze NATO. Biden a vorbit și despre refugiații ucraineni care au găsit adăpost în Polonia și a lăudat generozitatea polonezilor.

În plus, liderul american a menționat că Rusia a comis crime de război în Ucraina și a îndemnat Moscova să pună capăt războiului. Joe Biden a subliniat că un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor și că deciziile luate în următorii cinci ani vor determina modul în care vom trăi în deceniile care vor veni.

„Președintele Putin se confruntă acum cu ceva ce nu credea că este posibil în urmă cu un an. Democrațiile sunt mai puternice, autocrațiile sunt mai slabe.

Nu trebuie să fie niciun dubiu, susținerea noastră pentru Ucraina nu se va opri, iar NATO nu va fi divizată.

Vom sta alături de Ucraina astăzi, mâine și pentru totdeauna.

Aceasta este miza aici – libertatea. Autocrații înțeleg un singur lucru – nu, nu, nu. Nu, nu îmi vei lua țara, nu, nu îmi vei lua libertatea.

Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia.

Am văzut o brutalitate incredibilă din partea Rusiei, au comis crime de război, au atacat civili, au adus moarte și distrugere, au folosit violul ca armă de război, au furat copiii ucraineni”, a menționat președintele SUA.

SUA și țările din Europa nu doresc să controleze sau să distrugă Rusia

Președintele american a adresat o serie de mesaje importante inclusiv către poporul rus, cu privire la situația din Ucraina și relația dintre Statele Unite și Europa cu Rusia.

„Mă adresez oamenilor din Rusia: SUA și țările din Europa nu doresc să controleze sau să distrugă Rusia. Acest război nu a fost niciodată necesar.

Președintele Putin poate încheia războiul cu un singur cuvânt. Dacă Ucraina nu se va mai apăra, va fi distrusă. Împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra.

Polonia găzduiește peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni. Generozitatea dvs este extraordinară.

Putin încearcă să aducă foametea în lume.

Ne vom asigura că Rusia va plăti un preț mare pentru aceste abuzuri.

Îi vom trage la răspundere pentru cei responsabili de acest război”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

„Este un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Președintele american a subliniat importanța solidarității și sprijinului acordat Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi europeni.

În ceea ce privește NATO, Biden a marcat importanța protejării teritoriului aliaților și a afirmat că un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor. Acest lucru este un mesaj important pentru Rusia, în special în contextul creșterii tensiunilor între NATO și Rusia.

„Munca pe care am făcut-o și pe care o vom face este dificilă, dar și foarte importantă. Vor continua zile grele, dureroase, dar Ucraina va fi pregătită pentru luptele care urmează, iar SUA și aliații se vor asigura că Ucraina se poate apăra.

Un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor. Este un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a fost mesajul liderului american adresat lui Vladimir Putin.

Citește și: Cum justifică senatorul Fenechiu amendamentul care va desființa ONG-uri. „ANAF să arate de unde vin banii”

Facem totul pentru libertate

Biden a subliniat importanța libertății și a declarat că tot ceea ce se face acum trebuie să fie făcut pentru ca viitorul, copiii și nepoții să cunoască acest cuvânt – libertate. Președintele american a făcut apel la solidaritate și la continuarea luptei pentru libertate și a încurajat aliații să meargă împreună înainte.

„Deciziile pe care le vom lua în următorii cinci ani vor determina modul în care vom trăi în deceniile care vor veni. Nu există aspirație mai mare decât libertatea.

Tot ce facem acum trebuie făcut pentru ca viitorul, copiii și nepoții să cunoască acest cuvânt – libertate.

Stați alături de noi, noi vom sta alături de voi. Haideți să mergem înainte ca aliați”, a menționat Joe Biden, în discursul public ținut la Varșovia.

Sprijin american pentru SUA

Președintele american a avut un mesaj de susținere și pentru Republica Moldova și președintele Maia Sandu.

„Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate.

Doamna președinte Sandu, suntem mândru să fi astăzi alături de dumneavoastră”, a declarat Joe Biden, care a cerut aplauze pentru Maia Sandu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

sursa foto: captură video The Telegraph

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire | PUTEREA A CINCEA

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire. Acesta este fenomenul...