Cum justifică senatorul Fenechiu amendamentul care va desființa ONG-uri. „ANAF să arate de unde vin banii”

Data:

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a inițiat un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va permite desființarea organizațiile neguvernamentale, dacă acestea nu respectă o prevedere care în momentul de față este imposibil de respectat. În plus, actul normativ limitează drepturile ONG-urilor de a da în judecată proiecte de interes public sau imobiliare.

Asociațiile care vor vrea să atace în instantă proiecte de construcție cu probleme legale vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”, prevede proiectul. O sumă de care nici o ONG din România nu dispune.

Citește și: Legea care împiedică ONG-urile să conteste proiecte imobiliare controversate, aproape de aprobare în Senat

În plus, asociațiile ar trebui să îndeplinească și alte condiții suplimentare pentru a merge în instanță, precum vechimea de minim doi ani. Iar din consiliul director nu poate face parte nicio persoană care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unei instituții publice, dacă asociaţia respectivă are ca scop sprijinirea activităţii acelei instituţii publice.

Amendamentul care cere date imposibil de obținut

La proiectul inițial a mai fost adăugat, tot de către Daniel Fenechiu, un amendament care va permite statului sau „oricărei persoane interesate” să ceară în instanță desființarea oricărei organizații neguvernamentale.

Citește și: Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

Acesta prevede că „asociațiile au obligația înființării și menținerii unor registre care să evidențieze veniturile obținute din sponsorizări, precum și veniturile realizate din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit, pentru anul fiscal anterior încheiat”.

ONG-urile, asociațiile și fundațiile vor trebui să cuprindă în aceste registre denumirea persoanei care a sponsorizat asociația sau a redirecționat cota de 3,5% din impozit pe venit, cuantumul total al veniturilor realizate din sponsorizări sau din redirecționarea cotei de 3,5% din impozit, defalcat pe fiecare persoană și data încheierii fiecărui contract de sponsorizare.

Informațiile despre care vorbește amendamentul sunt deținute, deja, de către ANAF, căci doar prin această instituție a statului au loc redirecționările din impozit. Și tot ANAF este cel care trimite banii către ONG-uri.

În plus, registrul ar fi imposibil de completat de către o ONG deoarece acestea nu dețin date despre persoanele de la care le vin efectiv banii din redirecționarea de impozit.

Daniel Fenechiu explică de ce a introdus acest amendament

PRESShub, publicație deținută de un ONG, l-a contactat pe Daniel Fenechiu, inițiatorul proiectului și cel care a adăugat acest amendament pentru a explica cum se așteaptă ca acest registru să fie realizat.

Acesta a spus că este un amendament pe care l-ar fi preluat dintr-o propunere USR și pe care l-a adăugat pe motiv de transparență.

ANAF va trebui să menționeze și datele persoanei când banii sunt virați în cont. ANAF trebuie să arate de unde vin banii sau să ne spună cu nu poate și atunci intervenim.

Noi credem că se poate. Este și o formă de a verifica.

Eu donez 3,5% asociației dumneavoastră și vă spun că am donat, dacă banii nu ajung care este forma mea de control legată faptul că am donat banii dacă asociația dumneavoastră nu poate verifica că banii mei au ajuns la dumneavoastră”, a mai zis Daniel Fenechiu.

Senatorul a mai spus și că banii trebuie trecuți în registru în momentul în care suma ajunge în contul firmei, și nu în momentul în care o persoană a făcut transferul.

Expunerea de motive

Parlamentarii Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș, care au inițiat proiectul, susțin, în expunerea de motive, că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

Mai mult, Fenechiu și Tâgârlaș dau vina pe ONG-uri pentru că România nu are mai mulți kilometri de autostradă

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ.

Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.

Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți modeme și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...