Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, potrivit Parlamentului European

Data:

Parlamentul European condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene și solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7. Lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la apariția unui „regim hibrid de autocrație electorală”, și anume un sistem constituțional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor și standardelor democratice este absentă, afirmă eurodeputații, potrivit unui comunicat oficial.

  • Situația s-a deteriorat astfel încât Ungaria a devenit o „autocrație electorală”
  • Inacțiunea UE a exacerbat regresul; fondurile de redresare ar trebui reținute până când țara respectă recomandările UE și hotărârile judecătorești
  • Lipsa progreselor în ceea ce privește procesul prevăzut la articolul 7 ar constitui o încălcare a statului de drept de către Consiliu

Raportul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri, se bazează pe raportul cu care Parlamentul a declanșat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018, pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluțiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului.

Prin urmare, acesta demonstrează modul în care valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democrația și drepturile fundamentale în această țară, s-au deteriorat și mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” și au fost exacerbate de lipsa de acțiune a UE.

Instituțiile UE trebuie să acționeze și trebuie, de asemenea, să fie trase la răspundere

Parlamentul deplânge incapacitatea Consiliului de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic. Deputații subliniază că articolul 7 alineatul (1) nu impune unanimitatea între statele membre pentru a identifica un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE și nici pentru a emite recomandări și termene concrete. Acestea afirmă că orice întârziere suplimentară în luarea de măsuri în temeiul articolul 7 pentru a proteja valorile UE în Ungaria ar constitui o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliu.

Eurodeputații îndeamnă Comisia să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune și, în special, Regulamentul privind condiționalitatea bugetară. Într-un moment în care valorile UE sunt amenințate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de acțiunile sale anti-UE, aceștia solicită, de asemenea, Comisiei:

– să se abțină de la aprobarea planului de redresare și reziliență al Ungariei până când Ungaria respectă pe deplin toate recomandările relevante ale semestrului european și pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curții de Justiție a UE și ale Curții Europene a Drepturilor Omului;

– să excludă de la finanțare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcări ale statului de drept; și

– aplicarea mai strictă a Regulamentului privind dispozițiile comune și a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuzivă a fondurilor UE din motive politice.

Independența sistemului judiciar, corupția și libertățile omului rămân preocupări esențiale ale PE

La patru ani de la raportul care a început procesul prevăzut la articolul 7, eurodeputații sunt în continuare preocupați de mai multe aspecte privind democrația și drepturile fundamentale în Ungaria. Unele dintre principalele domenii sunt funcționarea sistemului său constituțional și electoral, independența sistemului judiciar, corupția și conflictele de interese și libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-mediei. Libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere, dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităților, precum și cele ale migranților, solicitanților de azil și refugiaților sunt, de asemenea, problematice.

Citat

Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franța), raportoarea Parlamentului privind situația din Ungaria, a declarat: „Concluziile prezentului raport sunt clare și irevocabile: Ungaria nu este o democrație. A fost mai urgent ca niciodată ca Parlamentul să adopte această poziție, având în vedere rata alarmantă în care statul de drept înregistrează regrese în Ungaria. Pe lângă recunoașterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea largă a deputaților care sprijină această poziție în Parlamentul European este fără precedent. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă adresat Consiliului și Comisiei.”

Sursă: europarl.europa.eu

Foto: Raportul PE arată modul în care eforturile deliberate ale guvernului ungar au condus la o „autocrație electorală” © Attila KISBENEDEK/AFP

Citește și: „Vecinii mei, evreii”, expoziţie document despre fosta comunitate evreiască din Maramureș (presshub.ro)

Un nou magazin Humanitas-Takumi în București, pe faimoasa stradă Lipscani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”