sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăLa ziActualitateUrmează marea coaliție PSD-PNL? Cine e marele pierzător

Urmează marea coaliție PSD-PNL? Cine e marele pierzător

La fel ca președintele, PNL improvizează de la o zi la altă, fără niciun plan, cu spatele la țară. Lenea de a gândi a liderilor PNL și orgoliile lor nemăsurate aduc partidul pe zi ce trece la scoruri nesemnificative. 

După ce Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș ca premier, doar pentru a-și bate joc de el, liberalii au aruncat în derizoriu a doua propunere de premier a președintelui, împiedicându-l pe generalul Nicolae Ciucă să-și facă o majoritate.  

Fără nicio explicație, liberalii au refuzat oferta USR de a reface alianța de guvernare aruncată în aer de premierul demis, Florin Cîțu, în urmă cu două luni.

Gruparea care se află în fruntea PNL voia căderea lui Ciucă la votul parlamentului în speranța revenirii unui cabinet Cîțu 2. Această soluție era, însă, lipsită nu doar de un raționament limpede, ci și de bun simț, mai ales că între timp rândurile parlamentarilor liberali se subțiază, prin plecarea facțiunii lui Ludovic Orban, care tinde spre 20 de oameni. Fostul președinte al PNL nu a mai avut răbdare să aștepte până la viitorul congres pentru a restabili adevărul pierdut pe 25 septembrie.

Ce se mai poate face? Fără această facțiune condusă de Orban, PNL, USR și UDMR nici nu mai pot avea o majoritate serioasă, așa că liberalii s-ar putea îndrepta spre o alianță cu PSD. Dar de data aceasta, negocierile cu social-democrații vor fi mult mai dificile, iar cedările din partea liberalilor mai grave.

Pentru PSD, însă, opțiunea câștigătoare ar fi alegerile anticipate și eventualitatea formării unui guvern pe termen scurt, propus de liberali, dar cu cineva agreat de social-democrați, cum ar fi Nicolae Ciucă.

Au existat multe semnale că PSD s-ar înțelege cu generalul Ciucă. Fostul ministru PSD al Apărării, Mircea Pașcu, sub care a început cariera internațională a generalului, i-a sărit în ajutor, vorbind despre boicotul liberalilor împotriva premierului desemnat Ciucă.

Apoi, imediat după ce liberalii i-au cerut generalului să-și depună mandatul, înaintea audierilor programate pentru astăzi, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, s-a grăbit să spună că nu exclude o participare a PSD la guvernare și consideră că odată cu „flexibilizarea” liberalilor, cea mai bună soluție ar fi o nouă nominalizare a lui Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul

PSD a dat de înțeles prin mai multe canale că Nicolae Ciucă e mai mult decât acceptabil. În spatele diferitelor mesaje încrucișate se înțelege chiar că între general și social-democrați există o veche simpatie sau chiar mai mult decât atât. 

Articolul integral, pe DEUTSCHE WELLE.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE