Ursul Igor și zăvoiul captiv

Data:

Albinuța Maia și-a condus albinuțele la victorie. Președintele Putin a afirmat că oamenii sunt preocupați de sărăcie, deși autoritățile nu au ca prioritate condițiile de trai ale cetățenilor. Un domn deputat rus a amenințat-o pe albinuța Maia cu trimiterea de trupe rusești suplimentare în Transnistria, dacă se îndepărtează de Rusia, pentru că o cooperare nesinceră cu Federația Rusă va duce țara în groapă. 

Acest prieten al ursului Igor alimentează astfel susținerile acestuia cum că va fi un nou război pe Nistru. Domnul deputat cu sarcini directe legate de integrarea euroasiatică transmite că Republica Moldova nu ar avea voie să fie altceva decât un raion condus de ursul Igor și amicii lui din Rusia. Este evident că este un eșec pentru deputatul respectiv că ursul Igor iar a fost înfrânt rușinos, mai ales că au fost destui cetățeni ruși care au susținut financiar cariera politică a ursului Igor.

Cel mai grav pentru deputatul responsabil cu integrarea euroasiatică este că nici dânsul, nici ursul Igor nu au înțeles că oamenii sunt mai preocupați de sărăcie decât de visul lor de refacere a Uniunii Sovietice. Când ai un conflict înghețat în Transnistria și o regiune loială ursului Igor așa cum este Găgăuzia, evenimentele violente sunt posibile. Drobul de sare se află pe sobă și poate oricând să pice în capul copilului, mai ales că prietenii ursului Igor nu te lasă să îl iei de pe sobă și nici să muți copilul. Albinuțele PAS sunt însă atât de libere pe cât vor ele să fie.

Dacă prietenii ursului Igor vor ataca Republica Moldova își vor asuma riscuri și costuri ridicate pe care un război pe Nistru sau în Găgăuzia le impun. Dacă trupele ruse vor ataca direct cetățenii Republicii Moldova cu diverse pretexte doar cu unicul scop de a sprijini revenirea la putere a ursului Igor, cetățenii Republicii Moldova nu vor fi extrem de favorabili unei relații mai apropiate de Rusia. Acțiunile militare ale unor cetățeni ruși în Estul Ucrainei nu au dus la altceva decât la un conflict înghețat și la o antagonizare a cetățenilor ucrainieni față de Federația Rusă. 

Guvernarea PAS, așa cum a arătat președintele formațiunii în seara alegerilor, se va concentra pe combaterea pandemiei și măsuri legislative de instituire a măsurilor urgente necesare pentru a limita consecințele incompetenței și corupției fanilor ursului Igor. Numirea unor conducători de instituții de către ursul Igor nu înseamnă că mentalitatea acestora este soldatului care continuă lupta, chiar dacă războiul a fost pierdut.

Filmarea cu ursul Igor lunetist a fost livrată de persoane apropiate acestuia care se săturaseră de hoția păstorită de către acesta.Guvernarea va reforma instituțiile defecte și îi va da pe mâna justiției pe cei care au făcut nelegiuiri.Dacă nu sunt probleme evidente, va fi nevoie de o monitorizare a instituțiilor statului.În caz de lipsă de performanță revocarea șefilor numiți de fosta conducere a țării se va impune, și aici actualul procuror șef va avea de demonstrat că vrea să facă treabă dacă nu cumva a arătat deja că nu are gânduri serioase. 

Republica Moldova poate face lucruri care în România sunt imposibile cum ar fi o abordare pragmatică a modului de funcționare a sistemului de justiție care să stimuleze performanța în beneficiul cetățeanului, o fiscalitate eficientă pe model olandez care să limiteze evaziunea cu origine în zona transnistreană și măsuri concrete de stimulare a întoarcerii cetățenilor plecați afara, pentru a porni afaceri în Republică.

România ar trebui măcar să evite să importe problemele sale în Republică așa cum ar fi spre exemplu proliferarea știrilor false din presa română către Chișinău. România poate să stimuleze buna informare prin încurajarea televiziunilor românești să emită și în Republica Moldova, mai ales că două treimi din presa de peste Prut este și va fi în continuare favorabilă propagandei pentru corupți, așa cum arată Sorin Ioniță în editorialul său cu ocazia victoriei albinuței Maia. În mod cert însă televiziunea română de stat poate reveni să emită în Republică și pregăti jurnale de știri care să informeze corect despre Republica Moldova.  

Ursul Igor a acuzat pe albinuța Maia că a capturat zăvoiul. Cetățenii au ales PAS pentru că avea nevoie de un președinte decent care să lucreze împreună cu un partid politic astfel încât să își asume guvernarea responsabilă a țării, acum când țării îi este atât de greu.

Albinuța Maia și PAS au fost aleși pentru că se adresează nevoilor tuturor cetățenilor Republicii, indiferent de etnie sau de simpatiile lor externe. Orice apropiere de Rusia sau România sunt nuanțe pe traseul pro-european al Republicii Moldova. Sunt state membre ale Uniunii Europene care sunt extrem de apropiate de Rusia, pentru că orientarea spre valorile promovate de Uniunea Europeană nu intră în contradicție cu adorația mistică față de actualul președinte ale Federației Ruse.

Ursul Igor va încerca să vândă alături de amicii săi doritori de afaceri păguboase pentru Republica Moldova povestea unei țări care se duce în groapă doar pentru că nu așteaptă să fie finanțată de către Rusia, așa cum dorește acum prosperul Belarus.

Albinuța Maia a arătat că are o tenacitate demnă de un lider de talia lui Nelson Mandela care a schimbat societatea din temelii și a scos țara din negura izolării internaționale. Și chiar Nelson Mandela ne poate spune povestea ei care ”după ce a urcat un deal mare, află că mai are multe altele de urcat” pentru că ”trăiește într-un fel ce respectă și amplifică libertățile celorlalți” pentru că ”alegerile sale reflectă speranțele, nu temerile”.

Dacă cetățenii Republicii Moldova au fost ”învățați să urască” de către ursul Igor și tovarășii lui, ei pot să fie ”învățați să iubească” de către albinuța Maia și celelalte albinuțe pentru că ”iubirea este mai naturală pentru inima omului”.

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...