​Ursula von der Leyen: UE va trimite echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe privind crimele de război

Data:

Uniunea Europeană a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității, a anunțat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit acesteia, UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la fața locului pentru a sprijini parchetele ucrainene, iar Eurojust și Europol sunt gata să asiste această anchetă.
​ „În această după-amiază, am vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucha și în alte zone din care trupele ruse au plecat recent. I-am transmis condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi”, a transmis Ursula von der Leyen, printr-un comunicat de presă.
Citește și: Ambasadorul SUA la ONU, declarații la București: Au fost comise crime de război de către ruşi. Trebuie traşi la răspundere
Președinta Comisiei Europene a mai anunțat că există discuții în curs între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă.
„O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor membre și a agențiilor acesteia și a Curții Penale Internaționale va permite ca probele să fie colectate, analizate și prelucrate în cel mai complet și eficient mod posibil. L-am însărcinat pe comisarul pentru justiție Didier Reynders să urmărească și să ia legătura cu procurorul general ucrainean. Comisia va oferi tot sprijinul tehnic și financiar necesar tuturor investigațiilor conduse de UE”, a precizat Ursula von der Leyen.
Citește și: UE, solidară cu Ucraina. Ajutor umanitar, protejarea refugiaților și sprijin pentru gestionarea frontierelor

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Muzeele din Ucraina, jefuite de ocupanții ruși: „Ne fură istoria”

Muzeul Regional de Artă din Herson a pierdut 10.000...

CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că intenționează să acorde...

Un general IGSU s-a pensionat fix înainte să fie inculpat. Va primi 12.000 de lei pe lună

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de trecere...

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni ca Niculae...