Judecătorii au început să închidă dosare pe bandă rulantă la tot felul de nelegiuiţi. La fiecare, s-a invocat acelaşi articol 16, alineatul (1), litera f) din Codul de procedură penală, respectiv faptul că „a intervenit amnistia sau prescripţia ori decesul făptuitorului”.
În fapt, în toate cazurile, judecătorii au constatat prescripţia răspunderii penale a autorilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) din 2018 şi mai 2022. Dincolo de interpretarea dată de CCR prevederilor Codului Penal, care permit multor infractori să scape nepedepsiţi, rămâne întrebarea de ce au avut nevoie procurorii de cinci ani pentru a trimite în judecată un hoţ prins în flagrant. Sau de ce judecătorii acordă amânări timp de doi ani.
În prima zi a acestei luni, magistraţii Judecătoriei ieşene au deschis cinci dosare doar pentru a le închide la loc în minutul următor. În iulie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au trimis-o în judecată pe Diana Aribicioaei pentru delapidare. Aceasta lucra în 2016 ca supraveghetor într-o sală de jocuri de la Gară.
Şi-a însuşit din încasări suma de 13.213 lei pe care le-a dat unor cunoscuţi pentru a le juca la păcănele. Şase termene la rând au fost amânări determinate de lipsa inculpatei. Readministrarea probelor şi citarea martorilor a mai consumat şase termene. În decembrie 2022, deja se împliniseră şase ani de la comiterea faptei, în timp ce termenul de prescripţie a răspunderii pentru delapidare este de doar cinci ani.
Ca urmare, apărătorul Dianei Aribicioaei a solicitat să se constate prescripţia. Judecătorii nu au avut altceva de făcut decât să o întrebe şi pe inculpată dacă vrea să continue procesul. Firesc, aceasta a spus că nu, iar magistraţii au închis dosarul.
Citește articolul integral pe Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cu sau fără sportivi ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)