sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăLa ziVarianta OMICRON se raspândește rapid. "Într-un grafic al răspândirii inițiale a variantelor...

Varianta OMICRON se raspândește rapid. „Într-un grafic al răspândirii inițiale a variantelor virale, bate tot ce mișcă”

Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, averiează că varianta de coronavirus OMICRON se raspândește rapid.

“OMICRON
În orice caz, avem o nouă variantă. Nasoală. Cu atât mai nasoală cu cât nivelurile de competență ale respondenților sunt cele pe care le cunoaștem. Singura consolare ar trebui să fie că, având în vedere nivelurile de competență ale răspunsurilor, ne putem aștepta ca, mai devreme sau mai târziu, virusul va înceta să mai evolueze”, spune medicul, citat de RO Vaccinare.

Dr. Cristian Apetrei, despre apariția variantei OMICRON: s-a produs o infecție persistentă SARS-CoV-2


Profesorul spune că varianta OMICRON a apărut prin octombrie în Republica Sud-Africană.

„Cel mai probabil, ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat (probabil HIV netratat-infecția cu HIV are o prevalență mai mare de 30% în populația Africii de Sud), care a produs răspunsuri imune suboptimale. Care răspunsuri au obligat virusul să evolueze ca să le eludeze, dar pe de altă parte nu au fost capabile să-l elimine. Și în acest mod s-a produs o infecție persistentă SARS-CoV-2.


Am mai văzut cazuri din astea, unul dintre ele chiar la un pacient transplantat din Pittsburgh (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33507235/).
Bun. Ce a ieșit? Asta a ieșit. O variantă care are în total 50 de mutații, mai mult de 30 dintre acestea în structura proteinei spike și 10 in RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori și față de care sunt dirijați anticorpii neutralizanți, inclusiv cei din vaccin” se mai arată în postarea care-l citează pe dr. Cristian Apetrei.

Profesorul face apel la responsabilitate și atrage atenția că trebuie să ne protejăm.

„Ce știm?
-că trebuie să ne protejăm. Purtați masca ori de câte ori sunteți în spații închise împreună cu alte persoane.
-nu ieșiți din casă dacă aveți febră. Nu vă lăsați colegii/angajații/elevii/studenții să vină la școală dacă au febră.


Din păcate, n-am ieșit din padure, și probabil că o să continuăm să o luăm de la capăt până când vom învăța că trebuie să facem și ce trebuie să facem nu numai ce avem chef”, mai spune profesorul.

Citește și: Primul caz suspect de infectare cu varianta Omicron, identificat în Germania / Ministru regional german: „Aseară au fost găsite în Frankfurt mai multe mutații tipice Omicron la un călător care se întorcea din Africa de Sud” – PressHub

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE