VIDEO Alexandru Rafila: Nu am intrat încă în al doilea val al pandemiei. Lumea a obosit deja

Data:

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat în cadrul dezbaterii „Informare și dezinformare în criza COVID-19. Răspunsuri la întrebările despre coronavirus”, că România nu a intrat îl al doilea val al pandemiei de coronavirus, ci se află tot în prima etapă.

„Nu aș cataloga ca fiind al doilea val. Era o situație oarecum asteptată, dar nu era asteptată dublarea numărului de cazuri.

Care este cauza? Ați fost pe stradă să vedeți? Mă uit și pe stradă, mă uit și la dezinformarea din spațiul public”, a declarat epideomiologul, la întâlnirea cu expertul în politici de sănătate Vlad Mixich, luni, într-o dezbatere HotNews.ro #deladistanță, pe tema crizei COVID-19.

YouTube video

Alexandru Rafila a explicat că de vină pentru creșterea numărului de cazuri este și creșterea neîncrederii populației în ce transmit autoritățile.

„Există și dezinformare neintenționată, bâlbe ale autorităților. Ați văzut raportarea din weekend legat de testare. Iar publicul nu știe ce să mai creadă. Una dintre probleme este neîncrederea în autorități. Și nu e singura cauză. Lumea a obosit”, a precizat doctorul.

Alexandru Rafila a menționat că nu există un tratament ideal pentru COVID-19, deocamdată încă se lucrează la soluții.

„Există peste 100 de vaccinuri candidat, dar cu siguranță vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi și disponibil. Sperăm să avem și noi inteligența să ne asociem unor formule care să ne permită accesul la un vaccin.

Disponilibilitatea unui vaccin în România depinde și de capacitatea noastră de a adera la diferite formule, la programe de dezvoltare. Orice țară din UE poate adera”, a menționat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că nu crede că în România există o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici.

„Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior.

Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome. Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările.

Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri.

Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a menționat că în momentul de față capacitatea de testare este în România între 11-13.000 de teste. Acest număr de persoane testate nu sunt după un plan, ci sunt cele care întrunesc definițiile și recomandările INSP pentru testare, categoriile de persoane, plus pacienții cu simptome, cadre medicale.

„Astea sunt testele care se trimit din teritoriu, din sute de locuri unde se recoltează, la rețeaua de laboratoare incluse în program de Ministerul Sănătății. Dar se fac testări și la laboratoare de bună calitate care nu sunt incluse în acest program al MS, în timp ce laboratoare mai puțin experimentate fac parte din acest program.

Aici ar mai avea de lucru Ministerul Sănătății.

Testele serologice – sigur, sunt utile, dar lumea trebuie să înțeleagă la ce se folosesc. Se pot folosi pentru diagnostic, dacă, de exemplu, testele de biologie moleculară sunt negative la un pacient simptomatic. Atunci putem încerca un test care detectează anticorpi precoce.

Sau dacă vrem să vedem dacă o persoană a trecut prin boală. Acești anticorpi nu pot fi detectați cantitativ, ci doar prezența lor”, a explicat Alexandru Rafila.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related