VIDEO Armand Goșu: Moldovenii stau cu bagajele făcute. Sunt îngroziți că vine Rusia peste ei

Data:

Moldovenii sunt foarte speriați de posibilitatea ca Rusia să atace militar și Republica Moldova. Zeci de mii de oameni au plecat deja din țară în primele zile după invazia din Ucraina, iar mulți alții stau cu bagajele făcute, a explicat Armand Goșu, specialist în spațiul fost sovietic, într-un interviu pentru Europa FM.

„La Chișinău, oamenii sunt destul de speriați. Se uită la știri în fiecare dimineață. Acolo, toată lumea, ca și în restul spațiului sovietic, urmăresc canalele Telegram cu știri despre ce se întâmplă și fluxurile de știri din regiunea Odesa.

Există, și mi se pare temeiul foarte solid, convingerea că dacă pică Odesa, urmează Transnistria, urmează Chișinău”, a menționat istoricul.

Citește și: România tot mai needucată (1)

Spaima uriașă de Rusia

Armand Goșu a precizat că în discuțiile cu prietenii săi din Chișinău apare mereu aceeași întrebare: „Dacă o să avem nevoie să trecem în România, ne poți ajuta, ne poți indica un apartament, să ne cazăm câteva zile?”

„Cei mai mulți au rude în Italia, în Franța, dar sunt în tranzit prin România. Au valizele cu lucrurile făcute, în portbagaj, și rezervorul mașinii plin.

Trăiesc cu spaima de Rusia. Sunt cifre care nu sunt date publicității, dar sunt zeci de mii de oameni care au plecat deja în primele zile de război.

Când rușii s-au dus peste Kiev, când războiul rapid părea să fie de partea Rusiei, iar după Ucraina urmează Moldova, zeci de mii de oameni au trecut frontiera în România în trei nopți. Și nu s-au întors toți înapoi”, a declarat Armand Goșu.

În Republica Moldova, rușii și limba rusă se bucură de un prestigiu real

Expertul a menționat că foarte mulți moldoveni se documentează de la televiziuni de limba rusă, care le transmit o imagine denaturată a ce se întâmplă în Ucraina.

„Ei se uită la televiziunile rusești, care nu mai pot fi văzute cu calupuri de știri, că au fost scoase în Moldova. Dar sunt televiziunile locale, comuniste, care chiar dacă nu dau știrile, fac la fel de mult rău cu ce taie de la televiziunile din Rusia.

E o frică teribilă de Rusia, că Rusia nu poate fi înfrântă, că trebuie să fii foarte atent cu Rusia”, a arătat istoricul.

Citește și: Cine subminează independența energetică a României

Teama de ruși conviețuiește, paradoxal, cu un respect pentru ce vine din Rusia și pentru ruși.

„În Republica Moldova, spre deosebire de Ucraina și țările baltice, rușii și limba rusă se bucură de un prestigiu real, similar celui din Asia centrală.

Rușii sunt educați, au diplome universitare, stau în centrul Chișinăului, moldovenii pleacă la studii în Rusia, vor neveste rusoaice, că îți schimbă statutul social.

Dar nu se pune problema ca moldovenii să se întoarcă spre Moscova. Nici măcar forțele de opoziție nu vor cu Moscova, sunt îngrozite de ce au văzut că se întâmplă.

Nu vor să intre Rusia peste Moldova, să pățească ca ucrainenii. Sunt forțe politice pro-ruse, dar să fie Rusia departe.

Nici măcar cei din Transnistria nu ar vrea să vină Rusia peste ei”, a menționat Armand Goșu la Europa FM.

YouTube video
spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...

Urmăriți internațional, aduși în țară de Poliția Română

În perioada 18 – 19 aprilie 2024, Poliția Română...