VIDEO Când se vor ieftini curentul și gazele. O singură soluție reală, pe termen scurt

Data:

Nu există motive de optimism în ceea ce privește prețurile la energie electrică și gaze naturale, a declarat pentru PressHUB Ana Otilia Nuțu, expert în energie, reprezentant Expert Forum.

„Am asistat la o creștere globală de prețuri pentru gaze naturale și energie electrică, cauzată de o primăvară mai rece, deci s-a consumat mai mult gaz, și-a revenit economia din perioada de lockdown, a mai fost un uragan în SUA care a afectat producția de gaz lichefiat, Asia și-a revenit mult mai repede din criza economică și atunci o bună parte din gazul lichefiat s-a dus acolo, așa că a rămas mai puțin pentru Europa.

Există deja dovezi consistente că Gazprom a încercat să speculeze la maximum contextul internațional și a redus pe cât posibil, fără să încalce contractele, toate livrările către Europa, respectând doar contractele pe termen lung.

Acest lucru a creat, din august-septembrie, o penurie artificială de gaz”, a explicat Ana Otilia Nuțu.

YouTube video

Creșterea externă a prețurilor a fost amplificată, în România, de politicile greșite ale autorităților. Unele vechi, cum ar fi cheltuirea ineficientă a banilor destinați retehnologizării, neînceperea exploatării gazelor din Marea Neagră și blocarea investițiilor noi în sistemul energetic.

Citește și: Ce măsuri au luat alte țări europene în fața scumpirilor la energie electrică și gaze

Altele sunt recente. Legea plafonării și compensării facturilor la energie nu doar că nu a ajutat populația, ci a a avut un efect invers, tocmai de creștere a tarifelor.

„O parte din banii folosiți pentru a compensa o parte din factura consumatorilor casnici vin din penalizarea capacităților de producție din sectorul energetic. Vedem, pe de o parte, că urmează să se încaseze din nou 90% din dividendele de la companiile de energie de stat, apoi s-a introdus o supraimpozitare a companiilor din sectorul de regenerabile.

Aceasta nu este aplicabilă, deoarece nimeni nu înțelege cum ar trebui să fie aplicată, inclusiv ANAF

Noi, într-o situație de criză cauzată de faptul că avem prea puțină ofertă de energie, în condițiile unei cereri ridicate, penalizăm oferta, ca să stimulăm cererea. Aceasta este eroarea fundamentală în legea plafonării și compensării”, a menționat experta de la EFOR.

O izolare mai bună a locuințelor

În aceste condiții, estimările sunt că prețurile la energie nu vor scădea semnificativ, la nivelul anului 2019, până în 20230-2024.

Prin urmare, singura soluție care va funcționa pe termen scurt este reducerea consumului, dar nu prin oprirea încălzirii caselor, cum se întâmpla înainte de 1989, ci prin o mai eficientă folosire a surselor de căldură.

„Noi nu ne uităm la ce ar trebui făcut pentru a consuma mai puțină energie, desigur, nu în detrimentul calității vieții, ci în sensul eficientizării. În România, a mers foarte încet acțiunea de izolare a clădirilor, pentru o mai bună eficiență energetică. Aici este soluția reducerii pe termen lung, să accelerăm eficientizarea consumului.

Există mulți bani din fonduri europene pentru asta: programele operaționale, PNRR, în care sunt alocate miliarde pentru astfel de lucrări.

Majoritatea consumului de energie pentru un consumator casnic este pentru încălzire. Cu cât accelerezi mai mult anveloparea și izolarea clădirilor, cu atât mai mici vor fi facturile”, a precizat Ana Otilia Nuțu.

Citește și: Greșelile care au cauzat criza facturilor la energie

Reducerea TVA îi ajută tot pe cei cu bani

Aceasta a amintit că există un pachet de măsuri recomandat din toamnă de Comisia Europeană, cu soluții pe termen scurt și măsuri pe termen mediu. Dar mecanismul de plafonare și compensare ar trebui să fie desființat, pentru că s-a aplicat doar pe sfert, s-au recalculat niște facturi, iar compensarea e suportată de furnizori, care nu au primit încă bani de la stat. Supraimpozitarea regenerabilelor a eșuat.

„O soluție propusă de Comisia Europeană vizează și reducerea de impozite și taxe, inclusiv TVA. Dacă ne uităm la o factură, TVA redus înseamnă sprijin mai mare pentru cei cu consum mai mare. Practic, e un sprijin pentru cei instăriți, iar categoriile vulnerabile rămân neprotejate.

Nu sunt convinsă că s-ar rezolva dacă intervenim pe certificatele verzi, căci ponderea acestora este foarte redusă din factura finală.

Desigur, se impun ajutoare pentru familiile cu venituri reduse și care nu fac față facturilor actuale”, a menționat Ana Otilia Nuțu.

În plus, casele care se încălzesc cu lemne au fost în parte neglijate de la programele de ajutorare.

„Nu există prea multe motive de optimism. Pentru perioada următoare, cei care își pot permite anul acesta să își izoleze casa, ar fi bine să o facă anul acesta, deoarece prețurile la energie vor rămâne mari și în perioada următoare. Acesta trebuie să fie o prioritate”, a insistat expertul în energie, în discuția cu PressHUB.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...

Cât a câștigat la nuntă tânăra speranță liberală Mara Mareș

Consilier de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG),...