VIDEO Comisarul european pentru egalitatea de gen: Femeile câștigă cu 13% pe oră mai puțin decât bărbații

Data:

Femeile câștigă cu 13% pe oră mai puțin decât bărbații și lucrează frecvent în locuri de muncă mai prost plătite. Trebuie să recunoaștem și să valorificăm munca femeilor și eforturile pe care le depun, pentru că este important să stabilim un echilibru, a declarat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen, prezentă la București, la o dezbatere cu tema „Femei mai puternice în România”.

Helena Dalli a menționat că, în acest scop, Comisia Europeană a stabilit o strategie referitoare la susținerea drepturilor femeilor, ce include = recomandări și măsuri pentru a fi luate de statele membre, dar și o direcție pentru a investi în îngrijire pe termen lung și a oferi acces la educație fetelor, încă din copilăria timpurie.

Trebuie să fim împreună pentru a face progrese în ceea ce privește politicile de importanță majoră

„Aș vrea să vă vorbesc puțin despre cât de fericită sunt să văd atât de mulți bărbați în această încăpere, această sală pentru că, în mod normal, atunci când avem astfel de evenimente, femeile participă, însă nu este calea cea mai bună de a merge mai departe, pentru că trebuie să fim împreună pentru a face progrese în ceea ce privește politicile de importanță majoră, așadar avem nevoie de susținerea bărbaților alături de noi, mulțumim că sunteți aici.

Luptăm pentru drepturile femeilor și încercăm să stabilim priorități pentru a ajuta femeile să obțină autonomie și să-și urmeze scopurile și idealurile fără obstacole majore”, a menționat Helena Dalli, în cadrul evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

„Ne dorim să ne aigurăm că toate femeile au independență financiară și economică”

Comisarul european pentru egalitate de gen a arătat că, împreună cu partenerii din București, încearcă să mobilizeze toate părțile interesate în jurul acestor priorități și să suțină acest deziderat.

„Ne dorim să ne aigurăm că toate femeile au independență financiară și economică. Trebuie să recunoaștem și să valorificăm munca femeilor și eforturile pe care le depun pentru că este important să stabilim un echilibru.

Disponibilitatea limitată a serviciilor de îngrijire și de educație duc către decalaje masive chiar și în România între femei și bărbați.

Este important să existe servicii de asistență medicală și fetele și femeile să aibă acces la ele pentru a face alegeri asumate profesionale și să-și ofere angajamentul în relații personale. Investiția în astfel de centre de îngrijire va ajuta și va încuraja femeile din România și vor ajuta România să diminueze acest decalaj.

Este important să ajutăm femeile să ajungă pe piața muncii și în acelați timp, să reușească să aibă relații familiale sănătoase”, a precizat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen.

Femeile beneficiază de servicii financiare inferioare bărbațiilor

Comisarul a menționat că anul trecut a discutat despre implementarea unor noi reglementări, introducerea unor standarde referitoare la paternitate, la concediile paternale de creștere a copilului și, de asemenea, s-au luat măsuri flexibile care au fost introduse în legislațiile naționale, inclusiv și în România.

„Așadar ne confruntăm în continuare cu probleme în ceea ce privește respectarea drepturilor femeilor. Un procent mic de bărbați au grijă de copii, dar dacă vom ajunge la un grad egal de îngrijire alocată copiilor, vom ajuta femeile să beneficieze de drepturi egale și să activeze pe piața muncii fără să-și sacrifice viața familială.

Independența familială le oferă femeilor șansa să facă alegeri și să aibă un control mai bun asupra vieților lor și să contribuie mai mult la economie și la societate.

Însă, în acest sens este nevoie să valorificați femeile, contribuțiile acestora și eforturile lor. Astăzi, femeile câștigă cu 13% pe oră mai puțin decât bărbații, lucrează frecvent în locuri de muncă mai puțin plătite decât bărbații, beneficiază de servicii financiare inferioare bărbațiilor.

Astfel, măsuri care se referă la transparența salariilor vizează acordarea de șanse egale și valorificarea egală a muncii femeilor, deopotrivă cu eforturile depuse de bărbați.

Practic, femeile vor ajuta în ceea ce privește determinarea unui viitor mai susținut și consistent, mai ales că trăim într-o lume digitală.

Facem tot posibilul să promovăm femeile în poziții de management, mai ales în acele zone subreprezentate.

Încurajez România ca prin PNRR să încurajeze femeile și să le ofere instruird în ceea ce privește domeniile digitale.

Agenția care luptă pentru drepturile fundamentale ale omului din partea Europei a început să susțină România să facă pași redresarea sărăciei, mai ales pentru populația feminină, pentru combaterea discriminării și există o concentrare în ceea ce privește implementarea în România”, a arătat comisara europeană pentru egalitate de șanse.

Cum se rezolvă problema mamelor minore

O altă problematică se referă la procentul ridicat de minore care devin mame de timpuriu și care trăiesc în condiții precare, a arătat Helena Dalli.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la capitolul mame minore, potrivit unui raport realizat de Salvații Copiii. 

„Vorbim de femeile din comunitatea romă și susținem orice luptă împotriva discriminării și încurajarea comunităților. Comisia Europeană continuă să vă susțină în tot ceea ce ați făcut în acești ani recenți în toate proiectele pe care le-ați înaintat și împreună cu Consiliul Europei ne unim forțele pentru a atribui dreptate și justiție pentru femeile rome și comunitățile rome și pentru femeile tinere și nu numai pentru a lupta împotriva stereotipurilor referitoare la gen și pentru a lupta pentru șanse egale”, a menționat Helena Dalli, în cadrul evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...