VIDEO Cum explică Grindeanu întârzierile la A8 și renunțarea la 2 legături importante pentru Iași

Data:

spot_img

Două legături importante dintre viitoarea autostradă A8, viitorul Spital Regional de Urgențe Iași și actualui Aeroport Internațional din județ au fost eliminate din proiect de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR susține că legăturile nu ar fi rentabile.

Compania de drumuri consideră că nu va fi suficient trafic spre cele două obiective, deși spitalul ar urma să desearvească toată Moldova, iar traficul pe aeroport este în continuă creștere, actualul drum de legătură fiind total insuficient.

Întârzieri mari, de peste un an, pe A8

Sorin Grindeanu a fost audiat miercuri în Parlament, cu ocazia desemnării sale pentru un nou mandat de ministru al Transporturilor. Cu această ocazie a fost întrebat de către senatorul USR de Iași Marius Bodea despre întârzierile majore de pe A8, dar și despre renunțarea la cele două legături.

„Întrebarea mea este legată de Autostrada A8, v-am ascultat intervenția de început și cred că trăim în 2 Românii, una prin birouri, unde autostrăzile se desenează într-un ritm alert, și alta în realitate.

Autostrada A8 este o autostradă de peste 300 de kilometri, unde nu există nici un constructor, nu se lucrează. În sectorul montan, nu ați fost în stare să finalizați o revizuire de studiu de fezabilitate, nici măcar după 4 ani.

În sectorul din zona Moldovei, sunt mari întârzieri, trebuia acum o săptămână să finalizați proiectul la cheie, știți foarte bine că întârzierile sunt de minimum un an, nu există acord de mediu.

Foarte important și aici chiar aș vrea să îmi răspundeți punctual cum de ați luat decizia să eliminați legătura dintre autostrada A8 și viitorul Spital Regional de Urgență Iași, o investiție de peste 400 de milioane de euro, tot a statului, la fel și breteaua de legătură cu aeroportul internațional Iași, practic condamnând orașul Iași să preia un trafic suplimentar din toată Moldova, prin centrul său.

Când credeți că vom circula și noi din Moldova spre Transilvania pe o conexiune rapidă?”, a întrebat Marius Bodea.

Întrebările senatorului USR au fost bruiate de către președintele comisiei de audiere, Toma Petcu, coleg de partid cu ministrul PSD Sorin Grindeanu.

YouTube video

Citește și: 10 șefi la 38 de angajați. Fondul Român de Contragarantare sau cum să iei salariu fără să faci nimic

Grindeanu: Cele două legături sunt absolut necesare

Ministrul Transporturilor nu a putut preciza când se va circula pe o autostradă între Moldova și Transilvania, menționând doar ce urmează să fie făcut anul acesta.

„Capetele din A8 sunt prevăzute în PNRR, în următoarea lună, deci în câteva săptămâni, vom avea rezultatele atât pe zona de de Transilvania, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cât și pe zona de Moldova, ceea ce este cred că este un lucru foarte bun, fiind ultimele proiecte care sunt finanțate din PNRR și care vor avea contracte semnate.

Până la sfârșitul acestui an vom reuși să scoatem la licitație și zona montană. La sfârșitul anului sau începutului celui următor, vom scoate la licitație și partea de la Lețcani, ca să vorbesc pe tronsoane mari, până la Ungheni”, a precizat Sorin Grindeanu, cu privire la evoluția șantierului pentru A8.

Sorin Grindeanu nu a oferit un răspuns clar privind cele două legături cu Spitalul Regional de Urgențe și Aeroportul Internaținal Iași, repetând doar acelați lucru pe care l-au spus și subordonații săi de la CNAIR: vor fi incluse în alte proiecte.

Totuși, a ținut să menționeze că este convins că cele două drumuri de legătură sunt „absolut necesare”.

„Cât privește descărcările pentru spitalele de urgență și pentru aeroport, care sunt absolut necesare, nu cred că am spus că nu sunt necesare, vor fi abordate separat, într-un proiect separat, este ceea ce s-a hotărât la nivelul CNAIR.

Proiectul va intra rapid în evaluare, insistând pe ideea că descărcările sunt absolut necesare”, a răspuns Sorin Grindeanu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...