(VIDEO) De ce nu mai este Izmirul cosmopolit și despre Turcia ca „raiul pe pământ”(2)

Data:

Am încercat să văd Turcia prin ochii Sarei Pardo, o scriitoare evreică de 83 de ani, care m-a invitat într-o dimineață devreme la casa ei de vacanță de la Ceșme, aflată la câteva minute de mare. Curtea mică e plină de flori și după ce ne așezăm vine femeia în casă, o turkmenă blajină și zâmbitoare cu cafelele cu mult caimac, corăbioare făcute în casă și limonadă.

Sara are 83 de ani, e îmbrăcată în culori vii și nu are riduri aproape deloc. O întreb care e secretul și îmi răspunde că nu trebuie să te dai cu nimic, fiindcă toate smacurile mai mult strică decât ajută. Se trage dintr-o familie sefardă venită în Turcia cu 500 de ani în urmă și e de părere că „evreii au avut o viață bună aici, cu unele mici probleme, dar incomparabil au dus-o mai bine decât oriunde”. E îndrăgostită de Turcia, pentru că „în nicio altă țară nu găsești bogăția și diversitatea de aici”.

Izmir, scoici in bazar, Turcia 13 iulie 2021 (Foto: RFE/RL)

Oriunde te duci, oamenii sunt altfel, unii sunt foarte religioși, alții foarte liberali, cei de la mare sunt mai progresiști, cei de la munte foarte primitori și destul de conservatori. Femeile se poartă ca în Europa, dar multe preferă eșarfa și altele burqa. Fiecare cum vrea. Apoi sunt atâtea etnii care trăiesc pașnic, atâtea vestigii rămase de la greci și de la romani, atâtea locuri extraordinare. Țara aceasta e precum carpetele turcești, plină de viață și de culori incredibile”.

Izmir bazar, Turcia 13 iulie 2021 (Foto: RFE/RL)

Pentru Sara Pardo, Turcia „e raiul pe pământ”. În timp ce își ridică în slăvi țara, vin doi prieteni din copilărie, soț și soție, foști colegi de școală, care au plecat de tineri în Israel. El are o farmacie acolo, o ține împreună cu un evreu român din Dorohoi.

Prietenii Sarei nu împărtășesc neapărat entuziasmul ei, dar vin cu plăcere, în fiecare vară, la Ceșme, lângă Izmir, unde apa e transparentă și plajele nu sunt pline decât la sfârșit de săptămână. Beau cafea cu noi și discută despre cele 8 sinagogi care funcționau când erau ei copii, între timp au rămas doar două deschise. Sara a scris o carte groasă despre evreii din Izmir, pe lângă celelalte cărți pentru copii despre istoria diferitelor orașe grecești sau romane aflate azi în Turcia. Volumele ei au fost traduse în mai mult de 10 limbi.

Izmir, ruinele romane,Turcia, iulie 2021 (Foto: RFE/RL)

În ultimii ani se ocupă însă doar de salvarea vestigiilor comunității evreiești și de ajutarea celor mai săraci din această comunitate, care abia dacă mai depășește 1.000 de persoane în Izmir. Strânge bani, scrie proiecte, încearcă să convingă pe toată lumea că sinagogile rămase în picioare trebuie refăcute.

Izmir, ruinele romane , Turcia 13 iulie 2021 (Foto: RFE/RL)

Sara Pardo recunoaște că în ultima sută de ani Izmirul a pierdut mult din strălucirea pe care i-o dădea amestecul de nații ce trăiau împreună în orașul care se numea Smirna. La finele secolului al 17-lea, jumătate din populația orașului era formată din turci, iar cealaltă jumătate din greci, armeni, evrei, plus comunitatea comercianților occidentali: francezi, englezi, olandezi și italieni. Sara evită să vorbească despre genocidul armenesc și despre politica de omogenizare dusă de Ankara, spune doar că ceilalți „au plecat”.

Izmir, oameni, Turcia 13 iulie 2021 (Foto: RFE/RL)

Acum orașul e doar turcesc, iar minoritățile sunt sub 1%. „Acesta e principala cauză care a transformat un oraș cosmopolit într-un oraș relativ provincial”, subliniază scriitoarea, care adaugă că migranții veniți în ultimii ani au schimbat și mai mult fața Izmirului: „sunt bineveniți, dar între vechii locuitori ai orașului și noii veniți e o mare prăpastie. Noi avem o viață, un stil de viață mai bun și o cultură mai serioasă, trebuie să-i adoptăm pe acești sirieni, rămași fără nimic, iar ei trebuie să facă eforturi să ne ajungă din urmă”. Sara e membră într-o Asociație care se ocupă de copiii migranților și de educația lor, „îi învățăm cum să se îmbrace, cum să vorbească și mai ales cum să fie împreună cu ceilalți”.


Articol preluat de pe blogul „Călătoriile Sabinei” / Radio Europa Liberă


Un proiect Black Sea Trustsusținut de Radio Europa Liberă Moldova și Freedom House România.

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...