Europarlamentarul român Cristian Terheș a afirmat în mai multe interviuri că fondurile europene au un impact negativ asupra dezvoltării economice a României. Declarațiile sale false, cu vădită tentă anti-UE, au fost distribuite intensiv pe Tik-tok, fiind redistribuite de utilizatorii rețelei de peste 23.000 de ori.
Chris Terheș, care face parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a afirmat, contrar cifrelor reale, că banii veniți din partea Uniunii Europene nu ajută la dezvoltarea economică a României pentru că „plus valoarea pe care o aduc este zero, dacă nu pe minus”.
„Aveți impresia că aceste fonduri europene se dau de Burxelles pentru a te dezvolta economic? Tocmai asta mi s-a spus și mie și eu ziceam că, domnule, de ce nu se dau, eram cumva naiv la început și spuneam de ce nu se dau acolo.
Mă trage cineva de-o parte și-mi spune: Tu ai impresia că banii ăștia se dau ca voi să vă dezvoltați și să faceți competiție dincoace? Vă spun eu de ce se dau.
Banii aceștia europeni se dau pe niște axe, pe niște segmente care de fapt te țin pe tine în subdezvoltare.
Ei vin și spun: ți-am dat nu știu câte fonduri europene, dar dacă stai și te uiți la plus valoarea pe care acele fonduri europene o aduc în Țara Românească e zero, dacă nu e pe minus. Același lucru s-a întâmplat în Polonia. Polonezii mi-au spus că pentru fiecare euro din fondurile europene care vin în Polonia, Germania scoate 2 euro. Eu am zis că nu are niciun sens.
Ba da, are, zice. Pentru că vin fondurile europene cu condiționările de la Bruxelles pe anumite axe unde tu nu te califici. Trebuie să vină o firmă din străinătate care șă-ți ia și ăla îți ia grosul banilor înapoi”, a declarat Cristian Terheș, într-un interviu distribuit pe Tik-tok de peste 19.000 de euro.
Terheș afirmă că UE nu vrea să dea bani pentru fabrici
Într-un altă declarație, europarlamentarul, care în țară reprezintă Partidul Național Țărănesc, afirmă că cei de la Bruxelles oferă acești bani unor afaceri care nu sunt profitabile în realitate.
„Au impresia mulți că aceste fonduri europene sunt ca lampa lui Aladin și că ăia aruncă cu banii pentru că nu mai au ce face cu banii. Nu se întâmplă asta. Toate fondurile europene, este și foarte mult mit în spatele lor. Banii aceștia europeni se dau pe axe care de fapt nu-ți aduce plus valoare în societate și te duci într-o grămadă de comune din România și-l vezi pe unu că și-a făcut pensiune, dau un exemplu concret.
Te întrebi, domne, dar drum n-ai, sunt turiști? Nu sunt. Și de ce ți-ai făcut o pensiune? În 5 ani de zile rămâne cu o casă”, a susținut Christian Terheș.
Citește și De ce a intrat șefa tineretului AUR în Parlament cu 4 gloanțe
În același interviu acesta a promovat o teorie falsă, potrivit căreia fondurile europene nu se dau intenționat pentru construirea de fabrici, ca România să fie obligată că cumpere diverse produse din alte țări.
„Am întrebat la Bruxelles, mă da voi nu știți chestia asta? De ce nu dați banii respectivi pentru niște proiecte, care într-o comună să-ți creeze 5-6 locuri de muncă? Adică să-ți faci o brutărie, să faci o fabrică de procesat cereale.
Cineva mă trage de-o parte și spune: Și ce vrei să facem? Vrei să punem la voi în România fabrică de procesat floarea soarelui? Nu! De la voi aducem floarea soarelui la noi în Olanda, o facem ulei și vă vindem ulei”, a menționat Chris Terheș
Realitatea despre fondurile europene: România a câștigat 56 de miliarde de euro
94.000 de companii au fost sprijinite, peste 1.100 km de drumuri au fost construite sau modernizate, 1,5 milioane de români au beneficiat de servicii medicale de prevenție, doar prin programele aferente perioadei de programare 2014 – 2020, arată un bilanț prezentat pe 9 mai de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde de euro.
Prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare s-au realizat investiții în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi și au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.
2 milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde conforme și 3,4 milioane beneficiază de acces la rețeaua de apă uzată, prin investițiile în extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei (1.066 km) și a rețelei de apă uzată (1.019 km) finanțate prin POIM.
În domeniul sănătății, prin Programul Operațional Regional au fost reabilitate, modernizate și dotate 205 unități medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiții pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj necesare pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID – 19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităților sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic.
Prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educație.
Prin Programul Operațional Competitivitate, 230.000 de elevi și studenți au beneficiat de echipamente IT și 12.662 clase și laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generație necesare procesului educațional.
Nu în ultimul rând, fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanțial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente și mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite.
Prin cele 16 programe naționale și regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse în consultare publică începând din luna aprilie, apelurile urmând a fi lansate luna viitoare.
De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.
Chris Terheș neagă ce este înregistrat pe video
PRESShub l-a întrebat pe Cristian Terheș de ce susține că fondurile europene țin România în subdezvoltare, iar acesta a afirmat că nu a spus așa ceva. Pentru a evita un răspuns clar, s-a agățat de de exprimarea jurnalistului.
„Am ascultat de două ori fiecare clip și nu am găsit afirmația pe care dumneavoastră mi-o cereți să o comentez, respectiv că aș fi susținut «că fondurile venite din partea Uniunii Europene sărăcesc România».
Prin urmare, dați-mi exact unde am spus că fondurile europene «saracesc» România, ca să văd contextual și să vă pot comenta.
Dacă doriți să comentez pe cele două clipuri, întrebați-mă ce concret din cele afirmate acolo doriți să vă comentez și o fac”, a fost reacția europarlamentarului, când a fost contactat de PRESShub.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Articolul integral, pe PRESShub. […]
[…] […]
[…] Chris Terhes, care face parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a afirmat, contrar cifrelor reale, că banii veniți din partea Uniunii Europene nu ajută la dezvoltarea economică a României pentru că „plus valoarea pe care o aduc este zero, dacă nu pe minus”, conform PressHub. […]