VIDEO – Fost procuror DNA: „Rezolvarea dosarele istorice privind crimele comunismului ar spăla obrazul justiției”

Data:

Fostul procuror militar DNA Vasile Doană consideră că, pentru a rezolva dosarele „istorice” din România, ne referim aici la dosarele Revoluției și ale Mineriadei, ar trebui să fie înființată o structură mai mică, asemănătoare DIICOT sau DNA, care să se ocupe exclusiv de aceste dosare complexe care nu au găsit rezolvare în 30 de ani. Prezent în emisiunea „Interviurile Presshub”, fostul procuror anticorupție consideră că trimiterea acestor dosare în instanță ar „da satisfacție societății românești și ar spăla obrazul justiției, care este în mare culpă”.

„Este nevoie de o structură specializată de anchetă care să ancheteze strict astfel de fapte, pentru că, procurorii, din păcate, până în prezent, n-au elucidat mai nimic din crimele comunismului deși trebuiau să facă cercetări în toate aceste cazuri. Din păcate, și alte dosare care se încadrează în aceeași categorie de fapte, de exemplu dosarul Revoluției și al Mineriadei, care fac parte din istoria noastră recentă și dureroasă, n-au ajuns la o finalitate prin sancționarea celor vinovați de către justiție deoarece judecătorii au constatat că urmărirea penală a fost efectuată cu încălcarea legii, de procurori nepricepuți, nespecializați”, a declarat Vasile Doană în cadrul emisiunii „Interviurile Presshub”.

Un DNA al comunismului

Fostul magistrat militează pentru înființarea, prin lege, a unei structuri de parchet care să se ocupe exclusiv de dosarele care analizează fapte imprescriptibile, fiind vorba, în total, de două milioane de victime ale comunismului.

„Aș vedea printr-o inițiativă legislativă, pentru că tot se discută despre legile justiției și despre o anumite reorganizări și adaptări pe care trebuie să le facem, crearea unei astfel de structuri ar da satisfacție societății românești și ar spăla obrazul justiției care este în mare culpă pentru faptul că avem peste 2 milioane de victime. Morți, deportați, răniți și alte categorii de vătămați în cadrul unor acțiuni criminale grave în care nu s-au efectuat niciun fel de cercetări. În acest context, așa cum s-a înființat DNA-ul și DIICOT-ul, care au lansat lupta anticorupție și lupta contra crimei organizate, așa este nevoie și de o mică structură de anchetă care să spele această pată neagră din istoria recentă a acestei națiuni”, mai susține Doană.

YouTube video
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...