VIDEO Legea privind Planul național de prevenire și combatere a cancerului, promulgată

Data:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea prin care a fost aprobat Planul național de prevenire și combatere a cancerului.

„Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susținute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate.

Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației.

În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic.

Sunt progrese remarcabile ale științei medicale, sunt tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată.

Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilități, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligația de a identifica soluțiile, pentru a permite accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate”, a spus președintele.

„Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali”

Klaus Iohannis a subliniat că acțiunea, doar pe componenta clinică, nu va reuși să influențeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer.

Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

„Raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021 este elocvent în acest sens pentru situația din România. Ocupăm locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită.

Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese

Vă îndemn, așadar, să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate.

Rolul societății civile este esențial în sprijinirea eforturilor autorităților de a crește nivelul de alfabetizare în sănătate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a amintit că accesul la informații de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor și tratamentul corespunzător și că resursele din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate extraordinară pentru investiții importante în lupta împotriva cancerului.

Foto: Facebook Guvernul României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...

Festival Holistic la Iași | Ziarul de Iași

Festival Holistic la Iași, evenimentul va avea loc în...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...