VIDEO Maia Sandu: Nu candidez la nici o funcție în România

Data:

spot_img

Președintele Republicii Moldova a declarat, într-un interviu acordat TVR, că nu are nici o intenție să candideze în România, la alegerile din 2024.

Răspunsul său vine în contextul în care popularitatea Maiei Sandu este ridicată printre românii din dreapta Prutului, iar recent au apărut scenarii potrivit cărora partide românești se gândesc să o propună candidat și la președinția României.

Maia Sandu este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj INSCOP. O cercetare Avangarde arată o susținere și mai mare pentru președintele Moldovei printre români: Maia Sandu se bucură de încrederea a 38% dintre cei intervienați.

Citește și: Republica Moldova poate rezista asaltului hibrid al Rusiei. Iată câteva argumente

„Le suntem tare recunoscători românilor”

„Vreau să fie foarte clar. Nu candidez la nici o funcție în România. Știu că sunt români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și apreciază ce facem noi la Chișinău. Le suntem tare recunoscători.

Noi avem sarcini importante aici, noi trebuie să rezistăm, noi trebuie să reușim să ținem Republica Moldova de partea lumii libere, noi trebuie să reușim să ducem Republica Moldova în UE.

Sunt sarcini importante, complicate, și contăm foarte mult pe sprijinul României, a domnului președinte, a guvernului și a tuturor românilor”, a răspuns Maia Sandu, la întrebarea dacă și ea ia în calcul o eventuală candidatură la președinția României.

YouTube video

Tot anul viitor sunt alegeri prezidențiale și în Republica Moldova, iar Maia Sandu va candida pentru al doilea mandat. Un sondaj realizat în ianuarie în Republica Moldova de WatchDog.MD arată că aceasta conduce în intențiile de vot, cu 28,2%, urmată de fostul președinte pro-rus Igor Dodon (17,6%) și primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban (8,5%). Totuși, la întrebarea cu variante fixe legată de încrederea în politicieni, Ion Ceban conduce cu 41,5% încredere, urmat de Maia Sandu cu 38,6%.

Citește și: Ucraina răspunde acuzațiilor despre Bâstroe: Nu extindem canalul. Am anunțat România din timp

Maia Sandu despre Unire: Dacă vor cetățenii din Republica Moldova și din România

Întrebată cum vede posibilitatea unirii dintre Republica Moldova și România, Maia Sandu a precizat că este o decizie a cetățenilor.

„Unirea se poate face doar dacă există sprijin din partea cetățenilor Republicii Moldova și al Românie. În Republica Moldova, sondajele arată care este sprijinul pentru unire. În Găgăuzia, politicienii folosesc unirea ca o sperietoare, să îi sperie pe oamenii de acolo, ca să se ridice împotriva guvernării de la Chișinău. Noi încercăm să menținem pacea”, a fost singurul răspuns dat de Maia Sandu.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, doar o treime din cetățenii moldoveni ar vota „pentru”, conform unui sondaj publicat în decembrie de Institutul de Politici Publice, scrie deschide.md.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Captură TVR

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...