Sondaj: 53,5% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la UE. Maia Sandu, pe primul loc la intenția de vot

Data:

Un sondaj realizat în ianuarie în Republica Moldova de WatchDog.MD cu finanțare de la UE arată că, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23.8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia).

În schimb, în cazul unui referendum pentru aderarea la NATO, doar 26,9% ar vota pentru, în timp ce 55,5% din respondenți ar vota împotrivă.

Clasamentul intențiilor de vot la prezidențiale e condus de președintele pro-european Maia Sandu, cu 28,2%, urmată de fostul președinte pro-rus Igor Dodon (17,6%) și primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban (8,5%).

Citește și: VIDEO Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Turcia/ Sute de morți în Turcia și Siria

În ciuda crizei economice și sociale, partidul de guvernământ PAS continuă să conducă în clasamentul partidelor cu 23,4%, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) cu 22% și Paridul oligarhului fugar Ilan Șor cu 11%.

La întrebarea deschisă legată de încrederea în politicieni, Maia Sandu conduce cu 23,8%, urmată de Igor Dodon, Ilan Șor și Ion Ceban.

La întrebarea cu variante fixe legată de încrederea în politicieni, Ion Ceban conduce cu 41,5% încredere, urmat de Maia Sandu cu 38,6%.

Volumul eşantionului a fost de 1001 persoane și a fost realizat telefonic în perioada 17 – 26 ianuarie 2023. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sprijin pentru transformarea digitală a ONG-urilor | Săptămâna Online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator...

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea | Bihoreanul

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la...

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba Iulia. Când va fi deschisă | Alba24.ro

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba...

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica 224.743 euro | Ziarul de Iași

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica...