VIDEO Polonia vs România: Varșovia s-a pregătit din timp pentru oprirea gazului rusesc

Data:

spot_img

Rusia a oprit livrările de gaz spre Polonia, dar Varșovia s-a pregătit din timp pentru acest moment și efectele economice ale deciziei rusești sunt minime, deocamdată, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Expertul polonez a arătat că Rusia se află deja în război cu toată Europa, prin șantajul energetic pe care îl face. În acest context, țările membre UE trebuie să facă schimbări majore pentru a rupe depedența de Moscova.

Citește și: VIDEO Rusia este deja în război cu toată Europa. Expert polonez, despre riscul nuclear

„Trebuie să ne schimbăm modul de gândire. Trebuie să ne schimbăm economiile, pentru a ne elibera de orice dependență de Rusia. Trebuie să ne decuplăm de Rusia. Trebuie să schimbăm poziția noastră militară.

Trebuie să ne schimbă poziția de la o atitudine defensive la una de apărare avansată, de la descurajare prin respingere. Deci, acestea sunt  moduri complet diferite de a dezvolta politicile noastre de securitate. Rusia luptă deja cu Vestul prin politicile sale privind gazul”, a menționat Marek Menkiszak.

YouTube video

Polonia s-a pregătit de ani

Șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia a explicat, la Interviurile PressHUB, că nu există un efect imediat asupra economiei Poloniei după decizia Rusiei de a opri livrările de gaze naturale.

„Polonia, de mulți ani, deja, a făcut multe lucruri diferite, decizii, decizii importante pentru a limita dependența de livrările de energie rusească și pentru a deveni independentă.Decizia de a construit un terminat LNG în Świnoujście, în urmă cu câțiva ani, decizia de a construi conducta de gaze prin Marea Baltică, din Norvegia, prin Danemarca spre Polonia, care va fi finalizată în această toamnă.

Toate aceste decizii ne ajută să fim mai în siguranță”, a precizat Marek Mekiszak.

Va fi o iarnă dificilă

Polonia este acum obligată să umple depozitele de gaz, care sunt astăzi aproape 80% pline, deja la cel mai mare nivel dintre toate statele membre UE.

„Deci, în realitate, țara este pregătită, înțelegem că va fi o iarnă mai dură pentru Europa de data aceasta și că va fi o politică rusească intenționată de a crea un fel de criză energetică în Europa.

O parte a acestei politici a vizat descurajarea oricărei decizii a UE de a impune un embargo energetic, în special un embargo pe petrol, deoarece petrolul este principala sursă de venit pentru economia rusească, exporturile de petrol.

Dar, sunt optimist. Cel mai important lucru este că, prin aceste acțiuni agresive, Rusia a demonstrat fără urmă de îndoială că folosesc energia ca pe o armă, ca pe o unealtă politică, ca pe o unealtă de amenințare contra statelor europene.

Deci, toate discuțiile despre Rusia ca un furnizor de încredere, ca o țară care nu se va folosi niciodată de energie sunt acum demonstrate ca fiind un rahat total”, crede Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Rusia s-a autosabotat

Expertul polonez este de părere că Rusia a împins șantajul cu gaze și petrol prea departe, iar consecințele vor lovi, ca un bumerang, tot în economia rusească, pentru că UE va fi obligată să renunțe la această țară ca furnizor de energie, iar Moscova nu va putea redirecționa ușor fluxul către alte zone.

„Acum, există o înțelegere absolută cu privire la nevoile noastre urgente de a ne diversifica față de Rusia, de a diversifica energia fără gazul, petrolul și cărbunele din Rusia.

Și, de asemenea, de a ne îndrepta spre alte surse geografice de livrare, de a diversifica și alte surse de energie, inclusive sursele de energie regenerabilă.

Așadar, măsuri vor fi luate atât la nivel national cât și la nivelul UE. Și putem menționa aici Repower Europe, un concept ce urmează să fie pregătit de către Comisia Europeană.

Toate acestea vor fi foarte importante și foarte folositoare pentru a ne elibera de această dependență vulnerabilă de Rusia, în ceea ce privește sursele de energie.

Iar acest lucru va lovi puternic tocmai Rusia, subminând puternic economia Rusiei, care este la rândul său dependentă de exporturile de resurse și pentru care Europa este principalul client.

Rușii nu pot schimba cu ușurință direcția furnizării de energie, mai ales în cazul gazului”, a menționat Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, la Interviurile PressHUB.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related