VIDEO Procurorul Sorin Lia, candidat pentru CSM: „CJUE a constatat că numirea șefului Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență a încălcat Tratatul de aderare”

Data:

Sorin Lia este procuror din 2011 si candideaza pentru un loc in noul CSM. Într-un interviu pentru PressHUB, el militează pentru reorganizarea Inspecției Judiciare, pentru aviz obligatoriu al CSM pe legile din sistemul judiciar și pentru transferul unei părți a poliției judiciare către unitățile de Parchet.

Procurorul Lia consideră că numirile în funcții de conducere de la nivelul Parchetelor ar trebui să respecte recomandările mecanismului de cooperare și verificare.

„Noi ca cetățeni ai Uniunii Europene suntem pro-europeni prin drumul pe care l-am ales. (…) MCV -ul spune că numirile de conducere din Parchete ar trebui să fie tripartite.

Ministrul Justiției să propună, avizul Consiliului să fie pozitiv și președintele să fie de acord. Din nefericire, la ultimele propuneri nu s-a întâmplat așa în cazul procurorului general și al procurorului șef al DIICOT”, susține Sorin Lia.

Interviul integral poate fi urmărit, aici:

YouTube video

Procurorul Lia militează pentru reconfigurarea Inspecției Judiciare și împărțirea acesteia în secția pentru procurori și secția pentru judecători, așa cum a recomandat Curtea de Justiției a Uniunii Europene (CJUE).

„Curtea de Justiție a constatat că numirea șefului inspecției judiciare prin ordonanță de urgență a guvernului a încălcat tratatul. A reprezentat un mijloc de presiune la adresa procurorilor.

Argumentele CJUE sunt perfect valabile pentru a reconfigura IJ. Normele actuale sunt elaborate de actualul șef, care a beneficiat de ordonanța de urgență amintită”, a declarat Sorin Lia.

Concurs organizat de INM

Procurorul insistă ca posturile de inspectori judiciari să fie ocupate prin concurs. „O inspecție integră presupune o recrutare obiectivă și propun ca aceste posturi să fie ocupate prin concurs organizat de Institutul Național al Magistraturii (INM).

Înscrierea unui singur candidat la șefia IJ este „un semnal de alarmă” (…) Un singur candidat înseamnă că nu există concurs. Un concurs presupune o întrecere între minim doi combatanți”, mai arată Sorin Lia.

Lipsa de personal la nivelul parchetelor, inclusiv de polițiști judiciari care să ajute în desfășurarea anchetelor este altă problemă a sistemului. „Poliția judiciară suferă de o gravă problemă cu resursa umană. S-au creat condiții prielnice pentru a ieși la pensie în cazul polițiștilor și foarte mulți au plecat.

Nu s-a mai asigurat trecerea de la generațiile vechi, cu experiență, la cei tineri care vin și învață meseria de la ceilalți. O poliție judiciară vulnerabilă crează o vulnerabilitate și pentru Parchet. Opțiunea mea este înființarea de birouri judiciare la nivelul fiecarei unități de parchet”, a mai declarat Lia.

Un CSM care nu a comunicat

Întrebat dacă are ce reproșa Secției pentru procurori a CSM, Sorin Lia arată că „secția pentru procurori, cel puțin în materie disciplinară, a avut o poziție echilibrată și o practică constantă. Putem reproșa politica de transferuri, putem reproșa lucruri în materie de comunicare, pentru că eu, personal, văd un CSM mult mai activ în a comunica”, mai crede procurorul Sorin Lia.

El este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pe legile care privesc sistemul judiciar din moment ce cunosc cel mai bine cum funcționează, „știm cu ce probleme ne confruntăm”.

Pe 22 iunie vor avea loc adunările generale pentru alegerea procurorilor și judecătorilor membri ai CSM. 

Citește și:

VIDEO Judecătoarea Ancuța Blanariu, candidat pentru CSM: „Când societatea nu are control, nu mai există democrație”

VIDEO Judecătorul Gabriel Mustață, candidat pentru CSM: „Legile Justiției nu pot trece fără o dezbatere publică”

Judecătoarea Elena Costache în cursa pentru CSM: „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă importanța judecătorului român”. Ea încasează 3.800 de euro pe lună

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...