Judecătoarea Elena Costache în cursa pentru CSM: „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă importanța judecătorului român”. Ea încasează 3.800 de euro pe lună

Data:

Elena Raluca Costache este vicepreședinte al Curții de Apel București și candidată pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ea a absolvit facultatea de Drept Româno – Americană, de-a lungul a 5 ani și a dat licența la Facultatea de Drept din București în 1997. După 6 ani în avocatură, Costache a activat ca judecător la Judecătoria Ploiești. De un deceniu este judecător la Curtea de Apel București.

În proiectul de candidatură Costache susține că nivelul actual de salarizare al judecătorilor nu este suficient și că aceștia ar trebui să câștige mai mult decât procurorii. „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă rolul și importanța judecătorului român, responsabilitățile care-i revin acestuia impunând cu necesitate un nivel financiar superior inclusiv procurorilor”. În 2020, potrivit declarației de avere, Costache câștiga 19.000 de lei pe lună, adică aproximativ 3.800 de euro.

Ea militează pentru un statut al judecătorului și pentru finanțarea instanțelor de către CSM.

Costache mai propune crearea unui staff, a unei echipe a judecătorului formată din asistent și grefier „care să realizeze activități specifice”.

Susținere pentru o nouă SIIJ

În plus, ea susține existența unei structuri pe modelul Secțieie de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care să ancheteze judecători. „Avem nevoie de (…) existența unei instituții/structuri cu competențe exclusive în domeniul răspunderii penale a judecătorilor care să confere toate garanțiile necesare de imparțialitate, obiectivitate, și care să nu constituie un instrument de presiune sau șantaj la adresa judecătorilor, ori de influență politică”, se arată în proiectul de candidatură depus de Raluca Costache.

Comparație între proiectele de candidatură pentru CSM ale judecătorilor Costache și Gradinaru

În proiect, aceasta s-a inspirat din alte două proiecte de candidatură, vorbim de cele semnate de Daniel Gradinaru în 2022 și Lia Savonea în 2016.

Hotărâri luate de Costache

Elena Raluca Costache, alături de colegul Mihai Valentin, au restituit la DNA dosarul de înșelăciune al lui Marian Goleac, fostul director de la Amenajarea Domeniului Public din Sectorul 4, potrivit deciziei instanței. Goleac a fost un om-cheie în primăria Sectorului 4, condusă de edilul PSD Daniel Băluță.

În august anul trecut, cei doi au dispus achitarea fostului primar din Jilava Adrian Mladin, dupa ce inițial acesta fusese condamnat la fond, la 8 ani închisoare cu executare de Tribunalul București. Cei doi au considerat că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Citește și:

VIDEO Judecătoarea Ancuța Blanariu, candidat pentru CSM: „Când societatea nu are control, nu mai există democrație”

VIDEO Judecătorul Gabriel Mustață, candidat pentru CSM: „Legile Justiției nu pot trece fără o dezbatere publică”

VIDEO Procurorul Sorin Lia, candidat pentru CSM: „CJUE a constatat că numirea șefului Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență a încălcat Tratatul de aderare”

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați,...

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...