Guvernul premierului Natalia Gavriliţă s-a reunit miercuri după-amiază, pe întuneric, pentru a face economie de energie electrică în faţa unui deficit care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit NewsMaker.md.
Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că lumina va fi conectată pentru câteva minute pentru ca jurnaliștii să realizeze fotografii.
Premierul a mai spus că Guvernul, în frunte cu viceprim-ministrul Spînu, face tot posibilul ca să rezolve situația cu privire la criza energetică.
„Avem elaborate diferite scenarii. (…) Da, ieșim la resurse alternative. Procurăm electricitate din România. Dar avem nevoie de cantități adiționale, care pe piață sunt mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Facem îndemnul să continuăm să economisim, să reducem consumul”, a declarat premierul, potrivit sursei citate.
Citește și: SONDAJ | De ce nu mai ies românii în stradă, pentru justiție
La rândul său, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a spus că riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare.
„Se observă că măsurile luate începând cu săptămâna trecută, dar în mod special începând cu ziua de luni, dau rezultate. Se simte o diminuare lentă a consumului în mod special în orele de vârf, dar din câte vedeți nu este suficient. În continuare avem acel deficit de 7 la sută”, a menționat oficialul.
În 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. În 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie. Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%.
Citește și: De ce magistrații care lucrează de partea corupților lucrează pentru Rusia
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)