De ce magistrații care lucrează de partea corupților lucrează pentru Rusia

Data:

Corupții, violatorii, traficanții de droguri, de persoane, de arme pot scăpa de pedepse și România poate râde pe față de toți soldații NATO care apără frontiera țării, fiindcă pericolul vine din interior.

Nimeni nu poate apăra România de ceea ce fac politicienii, judecătorii și procurorii. Ei nu joacă de partea țării, de partea UE, de partea NATO. Ei sunt dincolo, în tabăra adversarilor. Cu ajutorul lor, Rusia își poate săpa liniștită nișele de intrare, fără ca nimeni să observe, fără să existe vinovați, trădători și incompetenți.

Cea mai mare parte a elitei politice și juridice din României e împotriva statului de drept, împotriva principiilor dreptului, împotriva logicii de bun simț. Opoziția politică e nesemnificativă, în vreme ce opoziția printre magistrați scade, pe măsură ce toate legile sunt dedicate salvării infractorilor, iar Klaus Iohannis acceptă cu seninătate o contrareformă mai dură decât cea a lui Liviu Dragnea.

Citește și: Procurorii cer o lege care să oprească închiderea dosarelor penale, o adevărată aministie mascată fiind iminentă

Nu e de mirare că fostul premier Victor Ponta vorbește despre succesul contabilizat de președinte după decizia de ieri a Înaltei Curți care produce o amnistie generală camuflată: „Iohannis a reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin Antonescu de marțea neagră, nici Dragnea cu OUG13”. În această frază, Ponta își recunoaște propriul joc pro-corupți, dar dă și un verdict clar: președintele a fost mai bun decât el, Dragnea și Antonescu la un loc. Klaus Iohannis nu a făcut niciun efort în cele două mandate ale sale pentru a redresa lupta anticorupție, pentru a ajuta România să iasă din cercul vicios al politicienilor corupți, care corup magistrați și care la rândul lor caută căi de scăpare pentru infractorii clasei politice.

Citește și: Istoria nu se scrie prin nedreptate și minciună

Practic, prin ce s-a întâmplat ieri (25.10.2022) în România, principiul prescripției răspunderii penale se poate aplica și retroactiv, de aceea e posibil să scape de pedepse nu doar marii corupți, ci și violatorii, traficanții de persoane și droguri, hoții și tâlharii.

Totul după decizia Curții Constituționale din luna mai anul acesta plus cea din aprilie 2018, care calcă în picioare principiul de drept al neretroactivității și deschid larg ușile pentru o amnistie mascată. Pe acest fond solid construit de judecătorii constituționali cu datorii politice, Înalta Curte a hotărât marți cum prescripția unor fapte se aplică retroactiv, conform principiului legii penale mai favorabile, ținând cont de cele două hotărâri ale Curții Constituționale din România (CCR).

În mare parte, întreaga strategie e opera unui fost procuror anticorupție, care în fruntea DNA părea curajos și intransigent, dar care, după ce a fost numit judecător la Curtea Constituțională de fostul președinte Traian Băsescu, a făcut o piruetă de 360 de grade și a trecut de partea cealaltă. După ce ani de zile s-a bătut cu sistemul care nu-l ajuta să prindă peștii mari din bazinul corupției autohtone, ajuns la CCR, Daniel Morar și-a pus toate calitățile în slujba  infractorilor pe care îi cunoștea atât de bine. Poate că n-ar fi vrut să-i salveze pe toți, fiindcă pe lista lui de priorități erau doar două persoane, Ioana Băsescu și Elena Udrea, dar așa s-a nimerit.

Citește și: Înalta Curte și CCR au pus cruce la mii de dosare, după ce au redus termenul de prescriere a faptelor

Pe scurt, Înalta Curte a ajuns la concluzia că între aprilie 2018 și mai 2022 nu se ia în considerare întreruperea prescripției: adică timpul folosit pentru diferite acte procedurale și care până acum se scădea din termenul total de prescripție a unei fapte. Spre exemplu, legea prevede un termen de prescriere de 8 ani pentru infracțiuni în care pedeapsa este mai mare de 5 ani, dar nu depășește 10 ani.

Adică, dacă în opt ani nu există o decizie finală a judecătorilor, fapta se prescrie. Mergând mai departe, în perioada procesuală se consumă mult timp, care până acum nu se scădea din cei 8 ani care, să spunem, ar fi trecut, fără ca instanța să ia vreo decizie în privința inculpatului. Așa că se putea ajunge ca într-un singur dosar timpul dedicat actelor procesuale să fie de ani de zile, care s-ar fi adăugat celor 8 ani, care asigură prescrierea faptei.

CCR a decis însă ca vremea pierdută cu acte și proceduri juridice să fie socotită drept timp scurs în favoarea prescripției. În această logică, toți cei cu dosare penale aflate pe rol au șanse să fie exonerați de pedepse, cu excepția criminalilor și violatorilor de copii.

Citește și: CCR a declarat neconstituţională întreruperea termenului de prescripţie la momentul administrării de noi probe. Reacția ministrului Justiției

Fostul șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Daniel Horodniceanu, spune pentru Libertatea că 70% din dosarele la care lucrează se vor prescrie. Ponderea dosarelor de corupție va fi și mai mare, pentru că pedepsele în acest caz merg rareori până la zece ani.

Deocamdată nu scapă de închisoare corupții cu decizii definitive, dar Curtea Constituțională poate găsi ceva și pentru ei, fiindcă principalul rol al acestor judecători pare să fie obediența față de stăpânul politic care le-a oferit fotoliul. Daniel Morar e doar exemplul cel mai clar.

Articol publicat inițial în Deutsche Welle Romania


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...