În data de 21 martie, ministrul de Interne, Marcel Vela, dădea citirii ordonanţei militare numărul 2, iar la articolul 1 aceasta dispunea suspendarea activităţii cabinetelor stomatologice. Erau permise prin excepţie doar intervenţiile de urgenţă.Ce a însemnat acest lucru? Cum i-a afectat pandemia şi haosul informaţional pe stomatologi şi pe pacienţi?
La această întrebare, plus multe altele legate de modul în care pandemia a schimbat stomatologia, răspund trei medici din diferite zone ale ţării. Aceştia vin şi cu dezvăluiri despre cum li s-au pus beţe în roate, acuză că li s-au impus restricţii nenecesare şi că dacă n-ar fi fost solidari, mare parte dintre cabinete s-ar fi închis.
De asemenea, medicii anunţa demersuri legate de politică de preţuri, anunţă o iniţiativă pentru pacienţi şi vorbesc despre necesitatea legii care guvernează activitatea dentiştilor din România.
„Urgenţa medicală înseamnă durere, inflamaţie, o fractură a unui dinte, o margine tăioasă… (…) o proteză totală scăpăta din mâna unui om mai în vârstă şi spartă… Colegiul Medicilor Stomatologi a definit urgenţele ca şi cum ar fi nişte urgenţe absolute (…) E foarte interesant faptul că o urgenţă era să zicem incizia unui abces cauzat de un dinte infectat dar extracţia dintelui infectat nu aveai cum să o faci. Colegiul Medicilor a interzis efectuară extracţiilor dentare de ca şi cum nu erau urgenţe. Noi tratăm numai efectele, nu şi cauzele, ceea ce nu e normal. Această frână noi nu am înţeles-o”, a explicat dr. Dragoş Slăvescu, medic specialist în chirurgie maxilo-facială.