VIDEO Ultima zi de zbor pentru aeronavele MiG-21 LanceR. Ministrul Apărării: F-16 preia responsabilitatea deplină

Data:

spot_img

Aeronavele F-16 Fighting Falcon preiau responsabilitatea deplină, alături de forţele aliate, a apărării spaţiului aerian naţional, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, unde a avut loc o ceremonie de retragere a aeronavelor MiG-21 LanceR.

Ministrul a subliniat că dotarea Forţelor Aeriene cu aeronava F-16 reprezintă atât un salt înainte din punct de vedere al tehnologiei, cât şi tranziţia către avioane de generaţia a cincea, F-35.

„Aviaţia Militară a României va continua să apere, alături de forţele aliate, spaţiul aerian naţional. Cu acest ultim zbor executat spre Baza 95 Aeriană de la Bacău, MiG 21 LanceR îşi va încheia misiunea în Forţele Aeriene Române, iar F-16 Fighting Falcon preia responsabilitatea deplină, continuând istoria supersonică a aviaţiei militare româneşti. Dotarea forţelor noastre aeriene cu aeronava F-16, cu care vor fi înzestrate nu peste mult timp, cu trei escadrile, reprezintă nu doar un mare salt înainte din punct de vedere al tehnologiei şi capacităţii de acţiune în spaţiul aerian ci, mai ales, tranziţia către obiectivul final, aeronava de generaţia a cincea pe care România sta de flanc al Alianţei, o merită şi de care este mare nevoie. Spunem, aşadar, bun rămas MIG 21 LanceR, mulţumim tuturor celor care şi-au servit ţara la manşa acestui avion sau pregătind-o pentru executare a miilor de misiuni. Urăm mult succes tuturor celor care vor deservi escadrilele de aeronave multirol F16 Fighting Falcon şi ne pregătim în câţiva ani pentru începerea înzestrării cu aeronave de generaţia a cincea, F-35”, a declarat Angel Tîlvăr, citat de Agerpres.

Citește și: Clubul de presă începe cu un scandal: Antena 3, RTV, B1 TV, EVz și Capital neagă că s-ar fi înscris în organizația lui Gușă și Stănescu

Ministrul Apărării a menţionat că aeronava MiG-21, modernizată la standardul LanceR, a fost primul pas făcut de aviaţia de vânătoare românească pentru interoperabilitatea cu forţele NATO.

„Cu fiecare misiune împlinită şi noi obiective atinse, oamenii din spatele aeronavelor MIG-21 au ajutat la consolidarea reputaţiei Forţelor Aeriene Române în lume. Notabil este faptul că, încă din prima zi a intrării României NATO, Forţele Aeriene Române au îndeplinit cu succes serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronave MiG-21 varianta modernizată LanceR, ca o dovadă incontestabilă a interoperabilităţii dintre aviatorii români şi cei din structurile Alianţei Nord-Atlantice. Modernizarea la standardul LanceR a fost primul pas făcut de aviaţia de vânătoare a României către interoperabilitatea cu forţele aeriene din ţările NATO. Avioanele au executat cu succes misiunile de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat, încredinţate în anii de operare a MIG-ului 21 LanceR. (..). Acelaşi serviciu este asigurat din luna martie a acestui an de ţara noastră cu patru aeronave F-16 Fiting Falon şi 100 de militari de pe Baza Aeriană Siauliai din Lituania”, a adăugat ministrul.

Angel Tîlvăr a amintit şi de aviatorii căzuţi la datorie la manşa MiG-21.

„Uneori, însă, povestea operării acestui avion în Forţele Aeriene Române a fost scrisă şi cu sacrificii, durere şi lacrimi. Una dintre cele mai frumoase şi mai tulburătoare descrieri a nobilei profesii de pilot a dat-o Doru Davidovici, pilot militar şi scriitor, căzut la datorie în aprilie 1989, la manşa unui avion MIG-21, în apropierea acestei baze aeriene. ‘Eu, Doru Davidovici, am o profesie afurisită, cea mai minunată şi mai risipitoare. Zborul nu rămâne nimic din el, aer, traiectorii le care se şterg doar uneori, câte o dură albă-zăpadă în cerul albastru’, am încheiat citatul. Toţi piloţii care şi-au pierdut viaţa decolând spre înaltul cerului într-un MiG-21, fără a mai reveni, vor rămâne veşnic în amintirea noastră. Zborul lor nu a fost frânt, ci a continuat către escadrila din ceruri. Sacrificiul lor suprem nu va fi uitat niciodată”, a mai declarat ministrul Apărării.

Citește și: Scrisoare deschisă a peste 300 de profesioniști, în apărarea Filosofiei și Logicii în școală

Angel Tîlvăr a punctat importanţa securităţii spaţiului aerian, asigurând că „militarii noştri rămân vigilenţi, iar prin profesionalism, dăruire şi tenacitate, cu ajutorul tehnicii de luptă de ultimă generaţie, care intră în dotarea armatei noastre, dovedesc că apărarea României este pe mâini sigure, garantând pacea, integritatea şi suveranitatea statului nostru”.

Luni s-au desfăşurat simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, finalizate cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

„Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, a informat, zilele trecute, Ministerul Apărării.

Citește și: Cum vede școala un profesor care nu dă meditații: Nu poți preda eficient, dacă te gândești ce mănânci mâine

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Baza 95 Aeriană)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...