marți, 24 mai 2022
AcasăInterviurile PressHUBVIDEO Viorel Chirilă, fost deținut politic: „Comunismul mi-a distrus visele. M-au plimbat...

VIDEO Viorel Chirilă, fost deținut politic: „Comunismul mi-a distrus visele. M-au plimbat 2 săptămâni cu trenul, pe un scaun găurit”

Fostul deținut politic Viorel Chirilă arată într-un interviu pentru PressHUB că pentru el, comunismul a însemnat un dezastru. „Comunismul mi-a distrus ideile, visele și lucrurile pe care le-aș fi putut face mai devreme, în tinerețe. Nu-i totuna să începi când ești tânăr, sau să începi după 30 sau 40 de ani. Am un sentiment de pierdere, că mulți ani au fost irosiți”, a declarat Chirilă pentru presshub.ro

Pe când avea 20 de ani, Viorel Chirilă a lipit pe principalele instituții din Arad manifeste anticomuniste scrise cu litere decupate din ziare. A fost cercetat de Securitate în cazul „Filarmonica”. Prins după 3 ani, în 1974, a fost arestat sub acuzația de propagandă împotriva orânduirii socialiste.

Lanțuri la picioare, marmeladă și o bucată de pâine

Plimbat cu trenul deținuților de la penitenciarul Timișoara, la Rahova-București și apoi la Aiud, Chirilă a fost condamnat de tribunalul militar Timișoara la o pedeapsă de 15 ani de închisoare, micșorată apoi de instanța supremă de la București la 5 ani închisoare. La care s-au adăugat 2 ani, după ce în timpul unei percheziții domiciliare i-au găsit acasă câteva mărci germane, lucru interzis în vremea respectivă.

„Am și acum urme la picioare de la bocancii grei, legați cu lanțuri și cu o cătușă rotundă, cu nit, ca să nu faci nicio mișcare. Am fost dus cu trenul două săptămâni. A durat atât pentru că nu mă duceau numai pe mine, ei colectau și alți deținuți care aveau aceeași destinație și atunci trenul mergea prin toată România, apoi o dată se făcea descărcarea.

Au făcut un compartiment strict, doar pentru mine. Un scaun cu o gaură în el, ca să-ți faci nevoile naturale fără nicio mișcare. În față era ușa compartimentului, prin care îți dădea să mănânci un ceai și o bucată de pâine cu marmeladă. Am stat așa, în fund, două săptămâni. La Aiud am ajuns într-o noapte și am fost cazat în zarca de la Aiud”, a mai declarat Chirilă.

Asalt asupra ambasadei SUA

Eliberat după un an și nouă luni, Viorel Chirilă a cerut să plece în Statele Unite, împreună cu soția și cei doi copii minori. Refuzat de autorități, fostul deținut politic a intrat cu forța în curtea ambasadei Statelor Unite ale Americii din București. Era 1980. Un an mai târziu, la intervenția SUA, familia Chirilă a primit pașapoarte și au plecat din țară.

Astăzi, la 71 de ani, inginerul Viorel Chirilă, construiește poduri în Manhattan, New York.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE