27 mai este Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. Ministerul Sănătății recunoaște nevoia de întărire a resurselor umane calificate în domeniul medical, care pot interveni în situații critice, atunci când viața semenilor noștri este pusă în pericol.
„Pandemia COVID-19 a solicitat din plin sectorul medicinei de urgență, a Ministerul Sănătății își reafirmă public nevoia de sprijin a profesioniștilor din acest domeniu important. Medicii și asistenții medicali care asigură intervenții în cadrul Serviciilor de Ambulanță și în Unitățile de Primiri Urgențe reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății spune că va continua demersurile pentru integrarea firească a acestor servicii în cadrul asistenței medicale generale din România.
„Dezvoltarea capacității profesionale pentru medici, asistenți și alte categorii de personal care asigură asistența medicală de urgență nu se poate realiza prin despărțirea de Ministerul Sănătății, ci printr-o bună colaborare cu alte instituții publice responsabile pentru gestionarea situațiilor de urgențăȚ, mai arată Ministerului Sănătății.
Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială la reducerea gradului de mortalitate sau dizabilitate în cazurile de accidente vasculare cerebrale și infarct, precum și a altor situații în care viața este pusă în pericol.
„Ministerul Sănătății le mulțumește tuturor profesioniștilor din sectorul medicinei de urgență pentru efortul depus. Munca lor intensă și dedicată are drept rezultat salvarea a numeroase vieți! Mult succes!” a mai transmis Ministerul
Când ești in suferință, ei sunt acolo!
Și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a transmis u mesaj celor din linia întâi.
„Când persoana pe care o iubești a avut un accident, ei sunt acolo!Noaptea, ei sunt acolo!
De sărbători, ei sunt acolo!
În pandemie, ei au fost acolo!
Specialitatea de medicină de urgență a prins contur în România, în anii 90 și a continuat să evolueze și să se adapteze permanent la nevoile cetățenilor.
De la o ambulanță achiziționată prin resurse proprii care acorda asistență medicală de urgență pacienților căzuți în stradă, în Târgu Mureș, astăzi, vorbim de un sistem complex, integrat, care funcționează la nivel național și care integrează mai multe entități civile și militare cu scopul de a face față urgențelor curente dar și celor deosebite, inclusiv dezastrelor în cazul în care apar”, a transmis DSU.