Viktor Orban la Tușnad, ironii la adresa Ministerului de Externe român: „Mi-a zis despre ce am voie să vorbesc”

Data:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat în discursul său de la Școala de Vară a maghiarilor, organizată la Băile Tușnad, că Ministerul de Externe român i-a transmis un document oficial în care i se spunea „ce are voie să vorbească, ce nu are voie și ce trebuie să evite”.

Orban a demontat, pe un ton ironic, fiecare recomandare și a atras atenția că Ungaria va deține președinția Consiliului UE și are ca scop prioritar aderarea României la Schengen.

Declarațiile sale au conținut critici la adresa guvernului român și a politicii sale față de maghiarii din România.

Viktor Orbán s-a aflat sâmbătă, la Băile Tușnad, alături de László Tokés şi Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar.

Orban, la Tușnad: România să nu uite că Ungaria susține intrarea sa în Schengen

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un eveniment organizat de Uniunea Maghiarilor din România (RMDSZ), despre faptul că Ungaria și România au multe în comun, inclusiv o istorie comună, și că cele două țări ar trebui să lucreze împreună.

„În lupta noastră pentru creștinismul în Europa, noi o să avem nevoie de ortodoxia română”, a afirmat premierul maghiar.

Dar înainte de asta, Viktor Orban a menționat că MAE român a încercat să-l cenzureze.

„Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru.

Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere, cum ar fi simboluri naționale. Bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care au sosist aici cu steagurile secuiești.

Să nu vorbim despre drepturile minorităților. Bine, nu vorbesc nici despre asta.

Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești.

N-am să vorbesc despre acestea, despre ce ar putea jigni românii.

Ni s-a mai spus, de exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale. Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure.

Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă”, a menționat Viktor Orban.

Premierul a afirrmat că Ungaria are multe de oferit României.

„Dacă președintele României vine în Ungaria, și noi îl tot invităm, atunci nu noi o să-i stabilim ce poate spune și despre ce subiect.

Mai oferim fraților români să ia în considerare faptul că ambiția română cea mai mare și anume aderarea la Spațiul Schengen este susținută de partea maghiară și atragem atenția că, din 1 iunie 2024, Consiliul UE va avea președinție maghiară și scopul nostru prioritar e să obținem statutul de Schengen pentru România.

România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos, e al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”, a continuat Viktor Orban cu ironiile.

Citește și: Orban și Ciolacu au făcut un balet frumos la București, dar proba sincerității va fi la Tușnad

Orban, la Băile Tușnad, cere puterilor occidentale să „nu trezească” China

După al Doilea Război Mondial a fost un echilibru de forțe în lume, a menționat premierul, care a arătat însă faptul că, din punctul său de vedere, țările occidentale au trădat Ungaria.

„Pentru unguri, au fost primii 45 de ani, când anglo-saxonii ne-au transferat la comuniștii sovietici (atunci nu erau atât de supărați pe sovietici ca astăzi) și ceilalți 33 de ani.

Lăsați China să doarmă. Când se trezește va zgudui lumea. Conform experienței mele, când omul ia decizii politice, trebuie să aibă ăn vedere trei planuri temporale: timpul tactic, strategic și istoric.

Dacă încadrarea este greșită, atunci îți poate aduce reacții neașteptate.

Când doamna Merkel s-a confruntat cu invazia de migranți, a încadrat-o în timpul tactic și a spus că va rezolva problema. Astăzi este evident că problematica ținea de timpul strategic.

SUA, în anii ’70, au decis să scoată China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. Au încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric, pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam.

Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5.000 de ani și 1 miliard de oameni. China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție.

Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge în continuu.

Cei mai ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a afirmat Viktor Orban.

Premierul a mai afirmat că o coliziune între SUA și China este mult mai posibilă decât vedem noi. „Vestea bună este că războiul nu e inevitabil. Trebuie să se găsească un nou echilibru. Noi nu jucăm în acest meci”, a avertizat liderul maghiar. 

Orban, la Băile Tușnad: UE refuză moștenirea creștină, vrea să schimbe populația

Premierul maghiar susține că UE arată ca un campion de box care își arată centurile, dar nu vrea să intre în ring.

„Ne vom închide într un ghetou cultural economic. UE poate fi decuplată de energia rusă dar e doar o iluzie, pentru că Rusia nu poate fi decuplată de celelalte zone ale lumii. 

Noi ne pierdem competitivitatea. Azi vrem să intrăm în această competiție dar pentru energie s- au dublat costurile, în timp ce China le are la fel sau mai mici.

Marile firme europene nu vor să se decupleze, nu vor nici măcar să mai iasă din Rusia. 1.400 de firme occidentale mari au ieșit în proporție de 8,5% din Rusia.

Industria minieră, energetică, farmaceutică au rămas în Rusia. 3,5 miliarde de dolari au vărsat anul trecut în Rusia. Deci acel atac al ucrainenilor nu e decât ungarofobie”, susține Viktor Orban.

Premierul Ungariei a afirmat că UE refuză moștenirea creștină, vrea să schimbe populația.

„Acest guvern federalist ne-a dus la un imperiu căruia nu îi putem cere socoteală. Degeaba ne place Europa, trebuie să ne luptăm. Noi nu dorim ca toți să avem aceeași credință dar ținem la un lucru. Avem o cultură și o credință comună și asta trebuie să protejăm noi maghiarii. Nu o să ne dăm în spate”, a afirmat liderul maghiar.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Viktor Orban, la Băile Tușnad, în 2023. Foto M1

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale, combătând legea...

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al...

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...