Vindecat de coronavirus cu plasma altor pacienți

Data:

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al Căminului „Sf. Spiridon”, acolo unde 108 bătrâni şi 28 de salariaţi au fost infectaţi cu coronavirus, este primul gălățean declarat vindecat după ce a primit plasmă de la un pacient care a reușit să învingă coronavirusul.

Deși testele sale au ieșit negative, gălățeanul se luptă încă pentru viața lui, virusul lăsând multe sechele. Chiar dacă starea lui este în continuare foarte gravă, familia speră că acesta se va recupera în totalitate, iar medicii fac tot ce este posibil pentru asta.

Infectat la locul de muncă, bărbatul a fost diagnosticat pe 1 mai cu Covid-19, iar pe 9 mai a ajuns pe secţia de terapie intensivă, unde a fost intubat.

Medicii au informat familia că starea lui este extrem de gravă, iar singura lui şansă este tratamentul cu plasmă donată de un pacient vindecat de Covid-19.

Sora bărbatului a făcut un apel pe rețelele de socializare, apel preluat chiar și de cadrele medicale, în speranţa că acesta va primi o şansă la viaţă de la un coleg de suferinţă.

Rugămintea nu a rămas fără răspuns, aşa că, pe 12 mai, la prima oră, la Centrul de Transfuzii din Galați au avut loc primele donări de plasmă. Cei care au făcut acest gest, impresionaţi de situaţia bărbatului de 45 de ani, sunt soţii Monica şi George Stoica.

Povestea donatorilor

Cei doi soți au înțeles foarte bine apelul făcut pe rețelele de socializare pentru că știau cum este să te lupți cu virusul. Ei au fost norocoși și au făcut forme ușoare, însă nu vor putea uita niciodată șocul din momentul în care au fost declarați pozitivi la coronavirus.

Monica și George Stoica au câștigat bătălia cu Covid-19 și vrut să le ofere o şansă la viaţă şi altor pacienţi prin donarea de plasmă la Galați

Monica şi George Stoica au stat în spital zile în șir,  au luptat şi au câştigat bătălia împotriva Covid-19. Învingători, cei doi gălăţeni au vrut să le ofere o şansă la viaţă şi altor pacienţi, mai puţin norocoşi ca ei. Tocmai de aceea, şi-au dorit să doneze plasmă încă de când au auzit despre faptul că aceasta poate salva pacienţii aflaţi în stare critică.

Apelul făcut de Carmen Rusu, sora bărbatului de 45 de ani, nu a făcut decât să grăbească un pic lucrurile.

„Ne-a determinat faptul că am văzut apelul de pe Facebook şi soţia are grupa de sânge potrivită pentru acel pacient. Noi am fost mai puţin afectaţi, ne-am făcut repede bine şi am sosit primii după ce s-a instalat aparatul pentru a dona. Îi sfătuiesc pe toţi să vină să doneze, procedura este foarte uşoară, nu a durut absolut deloc, s-a terminat repede şi sentimentul de bucurie că putem ajuta pe altcineva este foarte mare”, ne-a declarat George Stoica. 

Un diagnostic traumatizant, dar depăşit cu multă empatie

Bărbatul ne-a povestit că momentul în care i s-a pus diagnosticul a fost traumatizant, iar aşteptarea până la primul test negativ a fost extrem de grea.

„Momentul în care am aflat că am coronavirus a fost traumatizant. Boala în sine nu este aşa de grea, dar aşteptarea până când devii negativ este foarte grea. Dar a trecut şi acum suntem foarte fericiţi şi sperăm că, şi cu ajutorul nostru, cineva care este în stare mai critică decât am fost noi se va face bine. Toţi trebuie să treacă peste şocul bolii, pentru că boala lasă nişte traume, dar după ce se vor vindeca, sunt convins că vor veni să doneze”, a adăugat primul donator de plasmă din Galaţi. 

George a trecut peste această grea încercare împreună cu soţia sa, Monica, diagnosticată la rândul ei cu Covid –19. Femeia recunoaşte că empatia şi profesionalismul cadrelor medicale au ajutat-o în lupta contra virusului, mai ales că partea morală a fost cea mai grea.

„Pandemia aceasta ne-a ridicat multe semne de întrebare şi ne-a adus în prim plan multe aspecte pe care până acum le-am neglijat. Boala pentru mine personal nu a fost foarte grea, am trecut repede şi uşor prin ea, mai greu a fost cu partea morală, dar am simţit grija cadrelor medicale, empatia lor, profesionalismul lor. Am beneficiat de empatia multor persoane, dar am simţit şi o reacţie dureroasă, din punctul meu de vedere, din partea unor persoane cu care am lucrat sau cu care lucrez. Bolnavii vindecaţi au nevoie de empatie, de compasiune, de reintegrare. Pe cei care s-au vindecat îi felicit că au reuşit să învingă acest virus care, într-un timp atât de scurt, ne-a afectat viaţa şi ne-a schimbat toate coordonatele şi îi îndemn să recurgă la această donaţie, care nu este dureroasă”, ne-a povestit Monica Stoica. 

Salvat din ghearele coronavirusului

Bărbatul de 45 de ani a primit plasma donată, fiind primul pacient din Galați care a primit acest tip de tratament, care a dat și roade.

„Cu bucurie doresc să anunţ că avem un pas important în lupta cu virusul. O persoană care a fost intubată, în comă indusă o perioadă îndelungată, a depăşit momentul critic, s-a negativat testul pentru Sars-Cov-2 şi sperăm în recuperarea sa totală”, a declarat Camelia Stoichițescu, directorul Centrului Județean de Transfuzii Galați.

Deși specialiștii îl declară vindecat de coronavirus, pacientul încă luptă pentru viața lui pentru virusul a lăsat sechele adânci. „Cele două teste consecutive pentru COVID-19 au ieşit negative. Pacientul rămâne însă sub supraveghere medicală”, a explicat medicul Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinc de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

Situaţia se schimbă de la o oră la alta

Familia bărbatului de 45 de ani nu se poate încă bucura pe deplin de vestea bună primită, pentru că acesta este încă în stare extrem de gravă.

„A ieşit negativ la testul COVID-19, dar asta nu înseamnă că este bine. Este tot în stare critică. Acum se încearcă tot ce se poate, medicii încearcă să facă din imposibil posibil. În momentul acesta este tot în stare critică, nu ştim de la o zi la alta sau de la oră la alta la ce să ne mai aşteptăm. Faptul că a ieşit testul negativ la COVID-19 este un lucru bun, dar nu înseamnă că am scăpat, pentru că virusul a lăsat foarte multe sechele.

Medicii fac tot ce este posibil pentru a recupera tot ce a distrus virusul, dar şi lor le este foarte greu să spună ceva, pentru că apar modificări de la o oră la alta. Fratele meu a rămas cu problemele pulmonare, dar acum are şi probleme renale”, ne-a spus Carmen Rusu, sora pacientului.

Din fericire, gălățenii care au reuși să învingă căronavirusul au înțeles că îi pot ajuta și pe alții în această luptă, așa că au mers să doneze plasmă. Până acum, au fost făcute 12 prelevări de plasmă, iar alți pacienți sunt deja programați pentru zilele următoare.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cătălin Cîrstoiu este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...

Urmăriți internațional, aduși în țară de Poliția Română

În perioada 18 – 19 aprilie 2024, Poliția Română...

Sprijin pentru transformarea digitală a ONG-urilor | Săptămâna Online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator...