Viziune de la Chișinău asupra proceselor politice din Germania

Data:

Potrivit Deutsche Welle, în percepția multor moldoveni, Germania e opusul Rusiei. Berlinul vrea o Moldovă modernă, puternică, previzibilă și în siguranță, iar Kremlinul una federalizată, antagonizată, dependentă economic și șantajabilă politic.

Puțini la Chișinău știu ce forță politică a reprezentat Angela Merkel pe parcursul mandatelor de cancelar, dar majoritatea o percep ca pe unul dintre cei mai sinceri prieteni ai Republicii Moldova, datorită căruia moldovenii circulă astăzi liber în întreaga lume. În timpul vizitei la Chișinău din august 2012, Merkel a promis „abolirea în totalitate a regimului de vize” – promisiune îndeplinită la 28 aprilie 2014, când Republica Moldova a obținut regimul liberalizat de vize cu UE. A fost ca un angajament personal al cancelarului german – în contrast cu fricile și rezervele germanilor de a deschide porțile UE pentru noi posibili imigranți din Est.

Partenerul sincer care a ajutat Moldova

Apropierea Republicii Moldova de UE a iritat Rusia, care a început să pedepsească economic Moldova. Producătorii moldoveni s-au pomenit cu depozitele pline fără posibilitate de export. Autoritățile ruse au impus embargouri la importul produselor moldovenești, merele ajunse în Rusia erau călcate demonstrativ cu tractoarele, iar în paralel autoritățile separatiste pro-ruse din stânga Nistrului au reluat amenințările vizând o posibilă reizbucnire a războiului. Moldova avea nevoie rapid de o nouă piață de desfacere, pentru a nu se sufoca economic. Și UE și-a deschis piața pentru Republica Moldova, iar semnalul dat de Germania în acest sens a fost atunci decisiv. În consecință, în iunie 2014, Moldova și UE au semnat Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător – un document ce presupune trecerea de la cooperarea economică la integrarea economică prin stabilirea unei zone de liber schimb. Datorită acestui acord, la ora actuală aproape 70% din exporturile moldovenești sunt asimilate de UE.

Foto: Preşedinţii R. Moldova şi Germaniei, Maia Sandu şi Frank-Walter Steinmeier. Sursă foto: Mivhele Tantussi/Reuters

Articolul integral, pe dw.com/ro!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...