Vlad Gheorghe: Cerem Comisiei Europene ajutor de urgență pentru Republica Moldova

Data:

Mai mulți europarlamentari români au solicitat Comisiei Europene un ajutor de urgență pentru Republica Moldova, astfel încât această țară să facă față amenințărilor Rusiei, care a anunțat Chișinăul că nu va mai livra gaze din 20 octombrie. Moscova punea deja presiune pe Republica Moldova, printr-un preț exagerat al metrului cub de gaze livrat.

„Ce se întâmplă, pe scurt: Gazpromul lui Putin livrează gaze la suprapreț ca să pună presiune pe Moldova și implicit pe România și statele membre UE.

E un șantaj cum numai Kremlinul poate face, iar Republica Moldova, până acum dependentă de gazele rusești a gestionat situația cu ajutorul Uniunii și al României.

Maia Sandu are nevoie rapid de continuarea acestui sprijin să plătească facturile de zeci de milioane de euro pe care Gazpromul le flutură insistent, amenințând că altfel taie gazele. Deja, de la 1 octombrie Gazprom a scăzut livrările, iar ceea ce urmează este previzibil – vor să le oprească de tot”, a precizat europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, inițiatorul demersului către Comisia Europeană.

Citește și: Ce sunt armele nucleare tactice, cu care ne amenință Rusia? Ar trebui să ne îngrijorăm?

Toți semnatarii solicitării sunt dispuși să susțină un de ajutor în Parlamentului European

Vlad Gheorge amintește că, între timp, România a anunțat deja că va furniza gaze peste Prut.

„Avem de unde, nu ne afectează să facem asta, de aceea și solicitarea USR către Guvernul Ciucă să nu mai întârzie acordarea acestui ajutor pentru Republica Moldova. Cine mai ajută? Ucraina – da, țara bombardată de Vladimir Putin de peste 7 luni, livrează energie Moldovei și contribuie astfel la scăderea dependenței Chișinăului de Moscova la acest capitol.

Alături de alți europarlamentari români și din alte state membre, cerem președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și comisarului pentru buget și administrație, Johannes Hahn să acorde un sprijin financiar suplimentar Moldovei pentru plata gazului.

De asemenea, toți semnatarii solicitării pe care am inițiat-o sunt dispuși să susțină un astfel de ajutor în plenul Parlamentului European prin procedură de urgență”, a menționat europarlamentarul USR.

Vlad Gheorghe arată că „nu putem abandona partenerul nostru și candidatul nou aprobat la extindere, Republica Moldova în fața șantajului companiei ruse Gazprom.”

„Faptul că solicitarea noastră este transpartinică și transnațională este o dovadă în plus că Europa Unită nu poate fi amenințată și șantajată de regimul corupt de la Kremlin”, menționează eurodeputatul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

240 de ruși cer protecție temporară în Iași. Au fugit de Putin și se pun la adăpost

Un efect mai puţin cunoscut al războiului din Ucraina:...

Reduceri semnificative de prețuri la Petrom în prima zi de minivacanță

Minivacanța de 1 decembrie începe cu ieftiniri la Petrom,...

Românii mai așteptă cu ridicarea vizelor pentru SUA. Aurescu are o soluție

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a...