Viața Liberă a discutat cu Jeffrey Keuntae Kim (foto), manager principal al secretariatului pentru coordonarea acţiunilor pe teren ale Asociaţiei Good Neighbors, înfiinţată în Coreea de Sud în 1991, cu scopul declarat de a acorda ajutor umanitar internaţional şi de a eradica foametea. La momentul actual, asociaţia intervine în 192 de comunităţi din 40 de ţări, iar după invadarea Ucrainei de către Rusia, România a devenit unul dintre punctele unde asociaţia este prezentă şi activă.
Multe ONG-uri româneşti şi simpli cetăţeni i-au ajutat pe refugiaţi din prima zi şi încă o fac. Aţi putea să le daţi vreun sfat din experienţa dvs. anterioară?
– Acesta este cel mai uimitor lucru pe care l-am găsit aici. Voluntariatul continuu, complet dedicat şi neobosit a făcut ca acest răspuns la criza refugiaţilor din Ucraina să fie unul remarcabil şi distinctiv la nivel global. Dacă această operaţiune voluntară devine mai organizată şi armonizată pentru a asigura o intervenţie sustenabilă în timp, cetăţenii români au un motiv să câştige Premiul Nobel pentru Pace. Nu este, evident, numai cazul Galaţiului, de când am ajuns în Bucureşti, în Gara de Nord, am văzut mai mulţi voluntari decât refugiaţi într-un adăpost improvizat.
Şi am fost martorul unei situaţii similare de mai multe ori de când sunt aici (am fost la Isaccea zilnic să întâmpin autobuzul cu care organizaţia noastră asigura transportul la Bucureşti). Această situaţie a refugiaţilor poate dura mai mult decât ne aşteptăm. Şi am văzut unii voluntari epuizaţi deja, iar alţii care se plângeau că efortul lor nu este eficient.
Mă tem ca oboseala şi burnoutul să nu le transforme această reacţie de pură umanitate într-una de ură la adresa refugiaţilor. Va fi o cursă lungă. De aceea e necesar ca fiecare român, în calitatea sa de cetăţean responsabil al lumii, să managerieze voluntariatul ca pe o parte a vieţii, în ritmul propriu.
Continuarea, în Viața Liberă!