Voluntarii români, îndreptăţiţi să câştige Premiul Nobel pentru Pace, dacă se organizează şi rezistă în timp

Data:

Viața Liberă a discutat cu Jeffrey Keuntae Kim (foto), manager principal al secretariatului pentru coordonarea acţiunilor pe teren ale Asociaţiei Good Neighbors, înfiinţată în Coreea de Sud în 1991, cu scopul declarat de a acorda ajutor umanitar internaţional şi de a eradica foametea. La momentul actual, asociaţia intervine în 192 de comunităţi din 40 de ţări, iar după invadarea Ucrainei de către Rusia, România a devenit unul dintre punctele unde asociaţia este prezentă şi activă.

Multe ONG-uri româneşti şi simpli cetăţeni i-au ajutat pe refugiaţi din prima zi şi încă o fac. Aţi putea să le daţi vreun sfat din experienţa dvs. anterioară?

– Acesta este cel mai uimitor lucru pe care l-am găsit aici. Voluntariatul continuu, complet dedicat şi neobosit a făcut ca acest răspuns la criza refugiaţilor din Ucraina să fie unul remarcabil şi distinctiv la nivel global. Dacă această operaţiune voluntară devine mai organizată şi armonizată pentru a asigura o intervenţie sustenabilă în timp, cetăţenii români au un motiv să câştige Premiul Nobel pentru Pace. Nu este, evident, numai cazul Galaţiului, de când am ajuns în Bucureşti, în Gara de Nord, am văzut mai mulţi voluntari decât refugiaţi într-un adăpost improvizat.
Şi am fost martorul unei situaţii similare de mai multe ori de când sunt aici (am fost la Isaccea zilnic să întâmpin autobuzul cu care organizaţia  noastră asigura transportul la Bucureşti). Această situaţie a refugiaţilor poate dura mai mult decât ne aşteptăm. Şi am văzut unii voluntari epuizaţi deja, iar alţii care se plângeau că efortul lor nu este eficient.
Mă tem ca oboseala şi burnoutul să nu le transforme această reacţie de pură umanitate într-una de ură la adresa refugiaţilor. Va fi o cursă lungă. De aceea e necesar ca fiecare român, în calitatea sa de cetăţean responsabil al lumii, să managerieze voluntariatul ca pe o parte a vieţii, în ritmul propriu.

Continuarea, în Viața Liberă!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...