Situația imobilelor din centrul istoric al Bistriței trenează de mulți ani, în mare măsură din cauza lipsei de interes a deținătorilor de imobile de patrimoniu, precum și din partea administrației locale. Conform legislației, obligațiile de reabilitare și întreținere revin proprietarilor însă, așa cum știm, de zeci de ani de zile aceste imobile nu sunt restaurate, majoritatea lucrărilor fiind de mică anvergură, de genul unor zugrăveli la fațade. Există și excepții, însă în general avem probleme, și asta se vede și după câte buline galbene au primit recent proprietarii de astfel de clădiri. Buline prin care Primăria îi atenționează că poartă o răspundere legală.
Administrațiile locale s-au complăcut ani la rând să asiste pasive la această degradare a imobilelor din centrul istoric, fără să inițieze un program concret de reabilitare, și nici măcar unul de conformare la legislația în vigoare. În acest an, primarul Ioan Turc a anunțat intenția de a accesa fonduri europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor istorice și reabilitarea fațadelor.
Într-o conferință de presă, am întrebat ce se dorește mai exact, pentru că placarea cu polistiren a fațadelor este ilegală. Am înțeles că se studiază posibilitatea accesării de fonduri UE pentru izolarea pe interior a clădirilor. Nu știu cine a avut această idee, dar nu cred că proprietarii de imobile vor fi de acord să își facă un șantier în casă și după asta să nu mai poată să bată un cui pentru un tablou. Izolarea pe interior poate afecta iremediabil aceste clădiri, pentru că unele au ornamente, sunt construite cu bolți și alte elemente arhitecturale de valoare, care nu pot fi acoperite cu polistiren.
Am propus în scris Primăriei municipiului Bistrița un program (în legătură cu care mi-au răspuns că îl vor studia, deci aștept să văd cât timp le va lua) care să acorde o serie de facilități proprietarilor de imobile de patrimoniu care doresc să reabiliteze aceste clădiri.
Articolul integral în Năsăudeanul