Vouchere pentru Patrimoniu

Data:

Situația imobilelor din centrul istoric al Bistriței trenează de mulți ani, în mare măsură din cauza lipsei de interes a deținătorilor de imobile de patrimoniu, precum și din partea administrației locale. Conform legislației, obligațiile de reabilitare și întreținere revin proprietarilor însă, așa cum știm, de zeci de ani de zile aceste imobile nu sunt restaurate, majoritatea lucrărilor fiind de mică anvergură, de genul unor zugrăveli la fațade. Există și excepții, însă în general avem probleme, și asta se vede și după câte buline galbene au primit recent proprietarii de astfel de clădiri. Buline prin care Primăria îi atenționează că poartă o răspundere legală.

Administrațiile locale s-au complăcut ani la rând să asiste pasive la această degradare a imobilelor din centrul istoric, fără să inițieze un program concret de reabilitare, și nici măcar unul de conformare la legislația în vigoare. În acest an, primarul Ioan Turc a anunțat intenția de a accesa fonduri europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor istorice și reabilitarea fațadelor.

Într-o conferință de presă, am întrebat ce se dorește mai exact, pentru că placarea cu polistiren a fațadelor este ilegală. Am înțeles că se studiază posibilitatea accesării de fonduri UE pentru izolarea pe interior a clădirilor. Nu știu cine a avut această idee, dar nu cred că proprietarii de imobile vor fi de acord să își facă un șantier în casă și după asta să nu mai poată să bată un cui pentru un tablou. Izolarea pe interior poate afecta iremediabil aceste clădiri, pentru că unele au ornamente, sunt construite cu bolți și alte elemente arhitecturale de valoare, care nu pot fi acoperite cu polistiren.

Am propus în scris Primăriei municipiului Bistrița un program (în legătură cu care mi-au răspuns că îl vor studia, deci aștept să văd cât timp le va lua) care să acorde o serie de facilități proprietarilor de imobile de patrimoniu care doresc să reabiliteze aceste clădiri.

Articolul integral în Năsăudeanul

spot_imgspot_img
Năsăudeanul
Năsăudeanulhttps://nasaudeanul.ro
Subiectele și articolele din „Năsăudeanul” se referă în primul rând la oamenii de lângă noi: fie că vorbim despre năsăudeni, fie că vorbim despre locuitorii județului – al cărui al doilea nume este, să nu uităm, Năsăud – care își aduc local, zi de zi, contribuția pentru comunitate, fie despre cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au rupt de viața plaiului natal drag, fie că vorbim despre instituțiile care ne afectează, în bine sau rău, existența noastră și a celor de lângă noi, oriunde ne-am afla. Misiunea noastră este de a informa, corect și complet, pentru a sprijini formarea unei comunități responsabilă și puternică, pentru a promova valorile locale autentice, oameni și locuri și, în general, pentru a contribui la binele societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...