Z. Posibile semnificații ale simbolului terorii rusești, folosit pe tancuri

Data:

Și totuși, ce înseamnă simbolul Z, folosit de invadatorii ruși în Ucraina? Analiștii și presa internațională avensează mai multe ipoteze.

Cu puțin timp înainte de atacul rusesc asupra Ucrainei, specialiștii și publicul au început să întrebe despre semnificația marcajelor ciudate de pe vehiculele militare care se tot înmulțau de-a lungul granițelor.

Mai multe vehicule aveau un semn alb în forma literei Z, pe uși sau capote. Acum știm. Z este o încercare de a crea un simbol cool al războiului, notează EUvsDisinfo, organismul anti-sezinformare al Comisiei Europene.  

Simbolul ar fi folosit pentru hashtag-uri pe rețelele sociale sub forma „#ZaМир” , „Za mir”  – pentru pace.

Un posibil simbol „cool”

Se știe că Moscova numește invazia „operațiune specială” și nici măcar cuvântul „război” nu este permis în discursul presei.

Litera Z din alfabetul latin funcționează ca o etichetă recunoscută, pe care până și copiii o pot desena foarte ușor pe pereți.

Litera chirilică corespunzătoare arată precum cifra 3, iar folosirea acesteia ar fi deschis o avalanșă de glume, referindu-se la nota școlară 3, echivalentă cu calificativul „Suficient”, un fel de nota 5 în sistemul nostru de educație.

Există un cuvânt rusesc „троечник” în general tradus ca „looser”, care se referă la cel care ia nota 3.

Citește și: Pierderile armatei ruse în Ucraina, similare cu războaiele din Afganistan și Cecenia

EUvsDisinfo amintelte eseul jurnalistului rus Maksim Trudolyubov potrivit căruia, de câțiva ani, Kremlinul a creat un stat rus iluzoriu, în care orice realitate care nu convenea puterii a fost ignorată sau catalogată drept „străină”, „extremistă” sau „teroristă”.

Scriitorul Peter Pomerantsev a scris despre acest lucru în cartea sa din 2014, ”Nimic nu este adevărat și totul este

În timp ce dramaturgul Vyacheslav Surkov a evocat o ideologie de stat, bazată pe un sistem de iluzii post-moderne.

În acest context, un hashtag drăguț nu este mai puțin important într-o operațiune militară decât muniția și motorina pentru camioane și tancuri.

Dar Z nu este doar simbolul Forțelor Armate pentru războiul împotriva Ucrainei. Kremlinul încearcă să comercializeze Z-ul ca simbol al unității ruse. Simbolul apare într-o petiție a unui grup de scriitori destul destulk de puțin cunoscuți, care își exprimă sprijinul pentru atacul asupra Ucrainei, observă organismul european.

Consiliul regional din Rostov, o zonă vecină cu Ucraina, și-a schimbat ortografia folosind Z latină. Vedem Z într-un videoclip cu tineri în cămăși negre scandând numele liderului.

La fel, Z apare într-o acțiune de un cinism înfiorător, realizată de  conducerea unui spital pentru copii bolnavi de leucemie . Copiii au fost aliniați în afara spitalului formând litera „Z” pentru a demonstra sprijinul pentru război.

O operațiune anti-occidentală?

Potrivit National Public Radio (NPR) din Statele Unite, Z ar putea reprezenta „zapad”, care înseamnă „vest” în rusă. Cu alte cuvinte, ar simboliza o operațiune mai amplă, contra Occidentului.

Unii au sugerat că simbolul reprezintă alte cuvinte, cum ar fi „zhopa”, care înseamnă „măgar” într-o referire la rezistența ucraineană rigidă.

Dar originile simbolului rămân un mister, recunoaște NPR.

Pe de altă parte, Rusia și Ucraina folosesc tancuri și camioane similare și s-a crezut inițial că acest lucru a fost menit să facă distincția între diferite unități, pentru a preveni confuziile.

Au mai fost văzute panglici cu linii negre și portocalii care alcătuiescun  „Z” . Sunt panglicile Ordinului Sf. Gheorghe, care sunt simbol al amintirii rușilor care au muritrăzboaielor, similar cu utilizarea de către Marea Britanie a macului.

Citește și: Vladimir Putin demite comandanții de armată și pe cei ai serviciului secret

Rusia a motivat în mod repetat invadarea Ucrainei ca fiind necesară pentru apărarea poporului său de neo-naziști, deși președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este evreu.

Nu este neobișnuit ca vehiculele militare să prezinte marcaje pentru a ajuta atât soldații, cât și comandanții lor să se organizeze în timpul haosului din luptă – unul dintre cele mai faimoase marcaje fiind cel al crucii roșii sau al semilunii roșii pentru a semnala vehiculele medicale.

Publicația britanică Inews face trimitere la extresia rusească „za pobedu” și înseamnă „pentru victorie”. De asemenea, a fost folosit în postări similare spunând „pentru pace” și „pentru adevăr”, ambele încep cu același sunet Z rusesc.

Iar The Guardian observă că simbolul a avut, de asemenea, o expunere și în afara Rusiei. Vineri, 4 martie, mii de sârbi au fluturat steaguri rusești și au purtat litere Z, într-un marș prin Belgrad, până la ambasada Rusiei. A fost o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina. Iar sâmbătă 5 martie, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat însemnul Z în timp ce se afla lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliat cu aur la întrecerea de Cupa Mondială de la Doha.

EUvs Dinsinfo recunoaște că, în cele din urmă, nu există informații cu privire la  procesele de decizie care au precedat atacul ilegal și brutal asupra Ucrainei, dar stabilirea unui simbol „cool” pare să fi fost o prioritate.

Acum, Z a ajuns să fie un simbol vizibil al agresiunii împotriva unui vecin pașnic și al opresiunii împotriva propriului popor. Z este ultima literă a alfabetului latin. Rezistența Ucrainei dă speranță că Z este ultima literă din sistemul represiv de la Kremlin, conchide EUvsDisinfo.

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...

Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate...