​Ziar extremist de propagandă pro-legionară și pro-rusă, împărțit spectatorilor, înainte de spectacolul lui Dan Puric la Teatrul Național București

Data:

Un ziar extremist de propagandă pro-legionară și pro-rusă a fost împărțit spectatorilor înainte de spectacolul lui Dan Puric, la Teatrul Național București, de Ziua Mondială a Teatrului. La spectacol a fost prezent și directorul interimar al TNB, Mircea Rusu. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat o anchetă internă de către conducerea TNB.

Ziarul „Certitudinea”, un ziar cu puternică tentă naționalistă, pro-rusă și antieuropeană, în al cărui colectiv se regăsește și Dan Puric, a fost împărțit celor 500 de spectatori care au venit la spectacolul lui Puric.

Mircea Rusu este același director care, în urma cu aproximativ două săptămâni, a refuzat organizarea unui spectacol pentru Ucraina pe scena TNB, pe motiv că „în teatru nu se face politică”.

Citește și: Directorul Teatrului Național București a refuzat o campanie de ajutor pentru Ucraina. În schimb, Dan Puric are spectacol pe 27 martie

SURSA FOTO: Facebook / Iulian Bulai

„Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda. Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei „Certitudinea”.

Care să „acompanieze” monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului. La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă. Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic.

Aștept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă”, a scris, duminică, deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook.

SURSA FOTO: Facebook / Iulian Bulai

Citește și: Protest la ambasada rusă din București. Sute de oameni au strigat „Putin criminal”, „Afară cu rușii din țară”

Răspuns de la Ministrul Culturii: conducerea teatrului va demara o anchetă internă

Ca răspuns la solicitarea deputatului USR, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus că a fost anunțat de conducerea teatrului că va demara o anchetă internă.

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.

Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Lucian Romașcanu.

Citește și: Iulian Bulai (USR) cere demiterea directorului interimar al TNB, Mircea Rusu: „Își sabotează proprul Guvern”

Reacții în lumea academică

Reacțiile nu au întârziat să apară atât în presă cât și în mediul academic.

„De Ziua Mondială a Teatrului, lui Dan Puric – care, în ultimii ani, a avut n derapaje ultranaționaliste, anti-occidentale și o retorică pe linia propagandei ruse – i s-a oferit scenă la Teatrul Național București”, a scris Melania Cincea pe pagina sa de Facebook. „Pentru a monologa într-un one-man-show.

Mai mult, înaintea spectacolului, publicul a primit un ziar extremist care face și propagandă pro-legionară și pro-rusă, din al cărui colectiv redacțional face parte – ce „coincidență”!… – și Puric. Iar asta, sub privirile directorului TNB, Mircea Rusu, aflat în sală, conform fotografiilor postate de unii actori, pe rețelele de socializare.

Același director care, în urmă cu vreo două săptămâni, a refuzat să implice instituția într-o acțiune de ajutorare a Ucrainei, pe motiv că teatrul nu face politică”, a mai spus jurnalista.

Scriitorul și criticul literar Vasile Popovici crede că „Mircea Rusu, directorul interimar al Teatrului Național din București, pe care îl știam om cu capul pe umeri acum douăzeci de ani, trebuie să-și prezinte urgent demisia. Urgent și fără explicații. Iar infectul personaj Dan Puric să se ducă pe scenele moscovite, alături cu dușmanul.

Suntem în vreme de război și nesfârșită suferință. Dacă vom tolera festivaluri de antieuropenism și rasism pe scenele noastre, în timp ce Moartea defilează la granițele României, atunci înseamnă ca falangele Coloanei a cincea au ajuns până în Guvernul României, unde își găsesc avocați.

Și nimeni să nu vină să ne vorbească acum despre libertatea de expresie câtă vreme opera rusofililor înseamnă dispariția noastră a tuturor”, a scris Vasile Popovici pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Care sunt monumentele istorice din Kiev în pericol să fie distruse de bombardamentele armatei ruse

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...