Zidurile Memorialului de la Sighet s-au umplut de suspine. Suferința și înălțarea deținuților politici

Data:

spot_img

De aproape trei decenii la Memorialul Sighet se ține o Școală de vară fondată de Ana Blandiana și Romulus Rusan. În 2022, au venit studenți de la UNATC și de la Cluj aduși la dezbateri de Freedom House România. Surpriza a fost creația teatrală a studenților în două spectacole de excepție.

De la bun început s-a simțit un freamăt în rândul celor șaizeci de studenți, majoritatea de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și un grup mai mic de la Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj.

Ca tineri artiști au rezonat cu discursul Blandianei care i-a convins că „poezia poate salva lumea” sau cu confesiunile Oanei Pellea despre destinul actorului azi.

Ca tineri intelectuali au fost receptivi la dilemele memoriei deschise în fața lor de Ruxandra Hurezean și Liviu Lucaci, au fost curioși să afle despre fenomenul „frontieriștilor”, despre represiunea comunistă descrisă de Virgiliu Țîrău, dar mai ales despre Rusia și războiul la care sunt martori, de la cei mai avizați experți: Armand Goșu și Liviu Țîrău.

Însă neliniștea și freamătul resimțite pe tot parcursul Școlii de vară veneau din altă parte: studenții de la UNATC pregăteau spectacolele „Dușmance ale poporului” și „Și atunci oamenii au devenit păsări“.

Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org

Citește și: Plimbare prin orașul unde se prinde harta în cui. Cum a străbătut Sighetu Marmației 30 de ani de libertate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu

Judecătoria Mangalia a decis, luni, schimbarea încadrarea juridică în...