Ziua internațională pentru abolirea impunității în cazul crimelor împotriva jurnaliștilor

Data:

spot_img

Este Ziua internațională pentru abolirea impunității în cazul infracțiunilor împotriva jurnaliștilor. Eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor este unul dintre cele mai urgente aspecte pentru a garanta libertatea de exprimare și accesul la informații pentru toți cetățenii.

Între 2006 și 2020, peste 1.200 de jurnaliști au fost uciși pentru că au relatat știri și au adus informații publicului. În nouă din zece cazuri, ucigașii rămân nepedepsiți, potrivit UNESCO. Impunitatea duce la mai multe asasinate și este adesea un simptom al agravării unui conflict și al degradării legii și a sistemelor judiciare.

„Parlamentul European a pledat în mod repetat pentru libertatea presei și pluralismul mass-media în UE și nu numai. În noiembrie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind întărirea libertății mass-media și a pluralismului în UE, solicitând noi reguli pentru a proteja jurnaliştii de abuzuri.

Pe 3 mai 2022, Parlamentul a lansat cea de-a doua ediție a Premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, în memoria jurnalistei malteze ucise într-un atac cu bombă în 2017. Acest premiu recompensează jurnalismul de înaltă ținută care reflectă valorile UE”, precizează Biroul Parlamentului European în România.

Citește și: Bode plusează după anunţul UBB privind teza lui de doctorat și vorbește de o schemă de compromitere. Ce a „uitat” să spună (presshub.ro)

Libertatea presei este supusă presiunilor în UE și în întreaga lume. Aflați cum sprijină Parlamentul European munca jurnaliștilor AICI: http://epfacebook.eu/sprijinjurnalistiPE.

Cu ocazia Zilei Libertății Presei (3 mai), europarlamentarii au susținut o dezbatere în plen la Strasbourg, prin care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întețirea atacurilor asupra jurnaliștilor și au subliniat că o presă liberă este esențială pentru funcționarea democrației.

Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a spus într-o scurtă declarație înaintea dezbaterii: „Jurnaliștii nu ar trebui niciodată să aleagă între a spune adevărul și a rămâne în viață. Nu ar trebui niciodată să petreacă ani din viață și să-și cheltuie economiile apărându-se în procese ofensatoare… O democrație puternică are nevoie de o presă puternică.”

Rolul Parlamentului European în protejarea presei libere

Parlamentul European a pledat în mod repetat pentru libertatea presei și pluralismul mass-media în UE și nu numai.

În noiembrie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind întărirea libertății mass-media și a pluralismului în UE, solicitând noi reguli pentru a proteja jurnaliştii de abuzuri. Eurodeputații recunosc totodată faptul că noul mediu digital a exacerbat problema proliferării dezinformării.

Într-un alt raport votat în martie 2022comisia specială a Parlamentului privind ingerințele externe a îndemnat UE să creeze o strategie comună pentru a face față campaniilor de ingerințe străine și dezinformare și a cerut mai mult sprijin pentru media independentă, pentru investigații și cercetări.

Pe 27 aprilie 2022 Comisia Europeană a anunțat o propunere de combatere a proceselor abuzive intentate jurnaliștilor și activiștilor și s-a angajat totodată să prezinte o Lege europeană pentru libertatea presei în toamnă.

Deputații europeni au condamnat recent reprimarea vocilor critice și atacurile asupra jurnaliștilor din MexicPolonia, și Rusia.

Pe 3 mai 2022 Parlamentul a lansat cea de-a doua ediție a Premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, în memoria jurnalistei malteze ucise într-un atac cu bombă în 2017. Acest premiu recompensează jurnalismul de înaltă ținută care reflectă valorile UE. În aprilie a fost anunțată o nouă platformă de burse și programe de formare pentru tinerii jurnaliști, care urmează să înceapă până la sfârșitul anului.

Libertatea de exprimare, libertatea media și pluralismul sunt înscrise atât în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Infografic cu Articolul 11 al Cartei drepturilor fundamentale a UE, referitor la libertatea de exprimare și informare.
 

Provocările jurnalismului în Europa

Situația din majoritatea țărilor UE este bună; totuși, într-o rezoluție privind libertatea presei din 2020, Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația serviciilor publice de presă din unele țări ale UE, subliniind că libertatea presei, pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică a UE.

Cu toate acestea atacuri asupra jurnaliştilor au loc în întreaga UE. Jurnalistul grec George Karaivaz a fost împușcat la Atena în aprilie 2021, iar jurnalistul olandez de investigație Peter R. de Vries a fost ucis la Amsterdam în iulie 2021.

Războiul din Ucraina a produs, de asemenea, victime printre jurnalişti. Datele ONU de la începutul lunii mai arată că șapte jurnaliști au fost uciși de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Mai multe informații

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...

G4media: Ciolacu, Simonis și Grindeanu pe lista pasagerilor cu jetul privat închiriat de Nordis

Publicația G4media a publicat documentul care atestă că liderii...

Dezvoltatorul Nordis ignoră Protecția Consumatorului și ascunde actele cerute la control

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că verifică...