Bode se victimizează, după anunțul UBB că a plagiat „doar 2,95%”. Dar comisia nu a verificat toată teza

Data:

După ce Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a transmis că doar 2,95 % din textul analizat din teza lui de doctorat are probleme de plagiat, Lucian Bode a reacționat pe Facebook și a acuzat o „schemă de compromitere”. A făcut însă abstracție de un amănunt: Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai a precizat că nu a analizat integral teza, ci doar o parte a ei.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.

Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin. (…)

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele şi corecţiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică şi transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligaţie legală.

Aşadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situaţia în care se află este penibilă şi ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecinţe pentru ca la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câştige puncte electorale”, s-a victimizat, pe Facebook, Lucian Bode.

Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

Comisia de etică a analizat doar 3 fragmente din teză

Cele 3% fragmente plagiate găsite de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj în teza lui Lucian Bode nu înseamnă că doar atât ar fi copiat ministrul de Interne.

De fapt, respectiva comisie a analizat 4 fragmente pentru care a primit sesizări și câteva bucățele „care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 și Turnitin din 2022”.

Reprezentantul Comisiei de Etică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesorul doctor Dacian Dragoș, a declarat, la Europa FM, că a fost verificată doar partea care a fost reclamată din teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și că nu poate fi verificată întreaga teză.

Citește și: 3% fragmente copiate în teza lui Bode. Comisia Universității Babeș-Bolyai admite că nu a verificat toată lucrarea

„Nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate.

În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”, a afirmat Reprezentantul Comisiei de Etică.

Foto: Captură video

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...