Ziua Marinei se organizează duminică în portul militar Constanța

Data:

Forţele Navale Române organizează duminică, 15 august, în portul militar Constanţa, o ceremonie aniversară dedicată Zilei Marinei Române, anunță Statul Major al Forţelor Navale (SMFN). Astfel, cea de-a 119-a ediţie a Zilei Marinei Române va putea fi urmărită în direct, începând cu ora 9,50, în mass-media şi pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române.

„Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale, ora 09.55, şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii. La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie ”Tomis”, Brigada 9 Mecanizată ”Mărăşeşti”. Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate ”Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice ”Comandor Alexandru Cătuneanu”, urmată de alocuţiunea persoanei oficiale”,arată SMFN.

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

„Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări, duminică, 15 august, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata Mărăşeşti (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase Viceamiral Constantin Bălescu (PM-274), corveta Contraamiral Horia Macellariu (Cvt-265), dragorul maritim Locotenent Lupu Dinescu (DM-25), fregata turcească Yavuz (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele”, anunță SMFN.

Ziua Marinei Române se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related