30 de ani de la prima vizită a regelui Mihai I în România după 45 de ani de exil / Sute de mii de români l-au aclamat

Data:

În perioada 25-27 aprilie 1992, regele Mihai I, însoţit de regina Ana, a efectuat o vizită cu caracter particular în România, dând curs invitaţiei primite din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, de a petrece sărbătorile Sfintelor Paşti la Mănăstirea Putna, transmite Agerpres într-un documentar dedicat evenimentului. Reamintim că Pimen a fost unul dintre cei mai influenți înalți ierarhi ai BOR, el fiind declarat turnător al Securității comuniste.

Aceasta a fost prima vizită efectuată de regele Mihai I în România după aproape 45 de ani petrecuţi în exil. După instaurarea la putere a regimului comunist, în data de 30 decembrie 1947 regele Mihai I a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara, la începutul lunii ianuarie 1948. Sărbătoarea de Paşte a fost considerată de regele Mihai ca fiind cea mai importantă sărbătoare din an, se menţionează în cartea „Anul Regelui” (autor Principele Radu al României, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2011).

Citește și: Ar trebui România să țină secret dacă ajută sau nu Ucraina?

„În pribegie, Regele şi Regina au fost oaspeţii multor biserici, mănăstiri sau catedrale ortodoxe de pe tot cuprinsul Europei şi al Americii”, se aminteşte în aceeaşi carte.

Principalele etape ale vizitei regelui Mihai I din 25-27 aprilie 1992 au fost la Putna, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş, iar sute de mii de oameni l-au întâmpinat cu căldură.

Un comunicat emis de Biroul de presă al regelui Mihai I, de la Versoix (Elveţia), şi primit de Rompres (denumirea oficială de la acea dată a ANP AGERPRES, n. r.), la 21 aprilie 1992, preciza: ”Majestăţile lor Regele şi Regina vor sosi în România sâmbătă, 25 aprilie, şi vor asista la slujba de Înviere la Mănăstirea Putna. Duminică, de Paşti, Majestăţile lor vor fi în Bucureşti, unde vor asista la a Doua Înviere la Biserica Sf. Gheorghe, la ora 13.00. Majestăţile lor vor înnopta în Bucureşti şi speră să viziteze, de asemenea, mormintele strămoşeşti din Curtea de Argeş. Vizita Majestăţilor lor în România, de natură privată şi restrânsă, se va încheia luni, 27 aprilie”.

Regele Mihai I şi regina Ana au sosit sâmbătă, 25 aprilie 1992, pe aeroportul din Salcea, în apropiere de Suceava, unde au fost aşteptaţi de Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen. Pe aeroport se aflau, de asemenea, a doua fiică a regelui Mihai, principesa Elena, şi fiul acesteia, prinţul Nicolae, sosiţi în România cu două zile înainte, titrează G4MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...