37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energie

Data:

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au modificat într-un mod netransparent și în mare viteză legea pentru aprobarea ordonanței Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor pentru populație, contestată deja de specialiști și de companiile din domeniu pentru ambiguitățile pe care le aduce în piață.

Nu mai puțin de 37 de pagini cu amendamente au fost prezentate chiar în ședința de plen, la Senat, senatorilor din opoziție fiindu-le practic imposibil să le analizeze și să ia o decizie pentru fiecare în timp util.

Cu mare viteză și ignorând cutumele parlamentare, legea a fost adoptată în aceeași zi.

Plafonarea și compensarea nu vor ajuta pe nimeni

Guvernul a adoptat la 1 septembrie o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, ultima formă a ordonanței de urgență prevăzând o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh.

Producătorii și traderii sunt obligați, în varianta propusă de Guvern, să plătească o taxă de solidaritate peste un anumit prag de referință, în sensul că statul nu va accepta să deconteze orice sumă. Valoarea maximă care va fi decontată de stat este de 1,300 de lei/ MWH, fapt care a stârnit nemulțumirea companiilor din domeniul energiei.

„Noua Ordonanță privind plafonarea și compensarea prețurilor dinenergie, este împotriva unei părți din consumatori, împotriva furnizorilor, împotriva economiei, împotriva viitorului României. (…)

Câteva sute de mii de consumatori casnici care plateau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu/kWh, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kWh.

Cert este că furnizorii de energie electrică au crescut deja ofertele de preț la energie electrică, așa cum anticipam aceștia transferând costurile generate de Noua Ordonanță către consumatori. (…)

Consumatorii industriali de energie electrică (exceptând IMM), nu mai beneficiază de nici un sprijin în prezent. Acești consumatori sunt cei care produc valoare adăugată și care contribuie esențial la economia Românească, care peste noapte se trezesc că li se modifică costurile”, avertiza, la începutul lui septembrie, Dumitru Chisăliță, Expert & Președinte Asociația Energia Inteligentă.

Citește și: 5 judecători anchetați din ordinul lui Netejoru scapă de verificări, după ce CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare

37 de pagini de modificări, imposibil de analizat într-o singură ședință

Nu a fost singurul specialist care a criticat OUG dată de Guvern.

„Ordonanța a apărut de azi pe mâine. Problema de fond este că nu se gândesc când fac niste legi. Le fac fără calcule și analize înainte și apoi văd unde crapă și apoi se apucă să corecteze. Legislația este făcută pe genunchi pentru că se bate cap în cap cu aritmetica”, a explicat și experta în energie Ana Otilia Nuțiu.

Actul normativ putea fi reparat în Parlament. Doar că marți, a ajuns la vot fără ca raportul asupra proiectului de lege de aprobare a ordonanței să fie public. Și s-a votat la fel cum a fost creată și ordonanța, pe repede înainte.

Parlamentarii opoziției au avut surpriza ca, în timpul ședinței de vot, să se trezească cu nu mai puțin de 37 de pagini de amendamente aduse legii de către senatori ai coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.

„În condițiile acestea e aberant să presupunem că am fi avut suficient timp să citim cele 37 de pagini de amendamente și să votăm în perfectă cunoștință de cauză. Cu alte cuvinte, coaliția de guvernare dă ordonanțe, tot coaliția vine și le modifică pe repede-înainte în Senat și apoi se miră că primesc oamenii facturi greșite”, a explicat senatorul REPER Cosmin Poteraș.

Citește și: Educația despre comunism trebuie să iasă din academic, din elitism, pentru a fi atractivă

Parlamentarii din opoziție nici nu pot spune dacă respectivele modificări sunt bune sau rele, pentru că efectiv nu au avut timp să le analizeze. În schimb, legea a fost adoptată cu voturile PSD-PNL-UDMR.

„Am fost întrebat de presă dacă știu cât vor plăti românii pe facturile la energie și adevărul e că în acest moment nu prea mai știe nimeni. Nici măcar furnizorii nu cred că știu, pentru că modalitatea de calcul este suficient de complexă, ambiguă și interpretabilă încât să nu mai înțeleagă nimeni nimic.

Până se vor emite facturile poate mai vine Guvernul cu vreo ordonanță de modificat modificarea. Cât despre asta în vigoare, nu uitați că urmează și Camera Deputaților”, a avertizat Cosmin Poteraș.

Vezi cele 37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energiei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. […] Nu mai puțin de 37 de pagini cu amendamente au fost prezentate chiar în ședința de plen, la Senat, senatorilor din opoziție fiindu-le practic imposibil să le analizeze și să ia o decizie pentru fiecare în timp util, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“...